37. Salon arhitekture u MPU

Kuca na Kopaoniku grand prix

Grand Prix 37- Salona arhitekture – Đorđe Stojanović, Vladimir Popović i Milutin Cerović za realizovano delo “Kuća na Kopaoniku”

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu održava se tradicionalna manifestacija Salon arhitekture. Ovogodišnja, 37. po redu selekcija protiče u znaku slogana AfirmAcijA koji ukazuje na značaj relacije Arhitekta – Arhitektura – Akcija/Afirmacija. Namera organizatora Salona je da se prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u brojnim kontradiktornostima i aspektima, jer arhitektura “pravi” i “zauzima” prostor i ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada.

Ova prvorazredna arhitektonska manifestacija svakog proleća već četiri decenije okuplja brojne arhitekte iz zemlje i inostranstva. Osim glavne selekcije, koja prikazuje odabrane radove u više kategorija (u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala), dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi i prateći program Salona, na kome će publika imati priliku da do 30. aprila susretne brojne goste iz zemlje i inostranstva, u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica i  predavanja.

Na svečanom otvaranju Salona dodeljene su i nagrade. Žiri koji je radio u sastavu: Milan Đurić (predsednik), Boštjan Bugarič, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić ocenio je da nagrađeni autori kroz jedinstven pristup kontekstu, tradiciji i arhitektonskoj formi stvorili novu prostornu i značenjsku situaciju.

Gran pri 37. Salona arhitekturedodeljen je grupi arhitekata Đorđu Stojanoviću, Vladimiru Popoviću i Milutinu Ceroviću za realizovano delo “Kuća na Kopaoniku“.

Kroz generisanje i preispitivanje okruženja jedne uobičajene teme – kuće u spontano nastaloj grupaciji, oni su u pejzaž uneli promenu, a odnos jasne zatvorenosti i razlike prema susedima i otvaranje “ka” i “nad” padinom stvara jasnu formu arhitektonskog objekta. Forma je generička i autonomna, i samim tim ikonična. Višeznačnost i sintezu arhitektonskih elemenata autori su sproveli na svim nivoima objekta i na taj način dosledno sproveli princip jedinstvenosti. “Vrednost ‘Kuće na Kopaoniku’ nije da je ona nešto novo već u tome da ono na šta može da utiče, čini novim”, navodi žiri u obrazloženju.

Nagradu u kategoriji “Arhitektura” za afirmaciju međuprostora dobili su Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić, Nada Jelić, Nikola Stojković, Luka Ostojić i Anđelka Murić za realizovano delo kombinovane dečije ustanove u bloku 61 – obdanište.

Dobitnik u kategoriji “Arhitektura – rekonstrukcija” za afirmaciju međuzavisnosti arhitektonskog prostora i programa je Vladimir Lojanica za realizovano delo vinarija “Acumincum” u Starom Slankamenu, dok je Jovanu Mitroviću za školsku fiskulturnu salu u Obrenovcu, zatim Dijani Novaković, Aleksandri Nikitin, Maji Trbović i Dušanu Nenadoviću za Objekat „C“ i objekat „D“, Terra Panonica expirience point i Terra panonica u Mokrinu pripalo priznanje iz istoimene kategorije.

Nagrada u kategoriji "Enterijer" Studio Petokraka: Aleksa Bjelović i Milica Maksimović  - NOVA ISKRA dizajn inkubator

Nagrada u kategoriji “Enterijer” Studio Petokraka: Aleksa Bjelović i Milica Maksimović – NOVA ISKRA dizajn inkubator

Nagrada u kategoriji “Enterijer” dodeljena je studiju Petokraki: Aleksi Bjeloviću i Milici Maksimović za realizovani enterijer dizajn inkubator”Nova iskra”, dok je istoimeno priznanje dobila Vesna Cigić Milošević za restoran “Lagano” u Beogradu.

Nagrada za afirmaciju arhitektonske kritike na delu dodeljena je Nataliji Ristanović, Zoranu Ivkoviću i Milanu Šapnjeviću za projektovanje na Padini, stambene zgrade. Branku Stanojeviću je uručena nagrada u kategoriji “Eksperiment i istraživanje” za rad “Izložba bioskopa”, a autoru Zoranu Abadiću i saradnicima za publikaciju “Uputstva za definisanje modela tipskog suda za osnovni i viši sud Republike Srbije” u izdanju Grafolika u kategoriji “Publikacije

Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktor MPU. Ovogodišnji, 37. Salon arhitekture traje do 30. aprila 2015. godine, a evo šta nas očekuje narednih dana u bogatom pratećem programu Salona:

Utorak 7. april 2015. u 19 časova / galerija Žad, MPU /Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama – Izložba i razgovor.

Sreda 8. april 2015. u 19 časova / galerija Žad, MPU /Prezentacija ALU KÖNIG STAHL d.o.o. – glavni sponzor Salona arhitekture

Četvrtak 9. april 2015. u 19 časova / galerija Anastas I sprat, MPU /Crno na belo – Komunikacije i CEP – razgovor povodom izložbeUčesnici u razgovoru: Bratislav Gaković, Marin Krešić, Miodrag Ferenček, Nataša JankovićRazgovor vodi: Snežana Ristić, Uvodna reč: Ljiljana Miletić Abramović

Sreda 15. april 2015. 18 časova / galerija MPU / Razgovor sa nagrađenim autorima 37. salona arhitekture – prvi deo, Promocija kataloga 37. Salona arhitekture, Razgovor vodi: Ljiljana Miletić Abramović

Četvrtak 16. april 2015. u 19 časova / galerija Anastas I sprat, MPU / Crno na belo – Konkursi – razgovor povodom izložbe, Učesnici u razgovoru: Bratislav Gaković, Branislav Mitrović, Zoran Lazović, Dragan Stamenović, Razgovor vodi: Snežana Ristić

Utorak 21. april 2015. u 19 časova / galerija Žad, MPU / Prezentacija publikacije “Uputstvo za definisanje modela tipskog suda za Osnovni i Viši sud Republike Srbije” , Moderator: Zoran Abadić

Sreda 22. april 2015. u 18 časova /Panel diskusija “Pejzažna arhitektura danas” – Mesec april je zvanični mesec u kome se obeležava i promoviše delatnost u oblasti pejzažne arhitekture a 22. april je Dan planete Zemlje. Učesnici: prof. dr Jasminka Cvejić, pejz. arh., doc. dr Mirjana Sekulić, pejz. arh. i prof. Zoran Lazović, arh. Moderator: Aleksandar Bobić, pejz. arh.

Četvrtak 23. april 2015. u 19 časova / galerija Žad,MPU /Tribina: Stanovanje industrijske moderne – Koncepti stana i njegova realizacija u uslovima industrijskegradnje, Organizator: Docomomo, Uvodna reč kustosa Salona: mr Ljiljana Miletić Abramović, istoričar arhitekture i umetnosti, Moderatori: Goran Anđelković, mag. inž. arh., Dokomomo Srbija, mr Dragana Mecanov, dipl. inž. arh. Dokomomo Srbija

Subota 25. april 2015. u 13 časova /stručno vođstvo kroz izložbu – Ljiljana Miletić Abramović, kustos Salona arhitekture MPU.

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija, više od četrdeset

godina svakog proleća u galerijama Muzeja, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i

inostranstva. Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija (u

formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala) koji su pristigli

na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona. Biće

predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za

savremenu arhitekturu i društvo. Studentska i druga zainteresovana publika imaće

priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica,

Posebno mesto u pratećem programu ovogodišnjeg Salona ima

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.