Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Muzej zahteva, Foto: Beldocs 2020

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra 2020. u Beogradu, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan. Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare, tokom trajanja festivala. Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs  biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Marana – Međunarodni takmičarski program

Giovanni Benini, Davide Provolo — Italija — 2020 — 64′ 

U italijanskim brdima, leto je gotovo pri kraju. Mirko i Maks susreću se u šumi i lutaju po napuštenim mestima, pokušavajući da zamisle moguću budućnost, dok Đorđa i Lorenco žive kroz prigušene trenutke intimnosti. U drugom planu, vidimo svakodnevni život zajednice tinejdžera sa ASD-om, koji uspevaju da žive u ravnoteži između stvarnog i fantastičnog, fizičkog i metafizičkog, straha i zadovoljstva izgubljenosti. Oni na neki način žive „izvanˮ vremena, što je stanje koji im omogućava da dožive efemernu sadašnjicu sačinjenu od otkrića, rituala i odnosa.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=kM_QqdBnZ9Q&feature=emb_title

 

Pripadnost – Srpski takmičarski program

Tea Lukač — Srbija — 2020 — 50′ 

Nemci naseljavaju prostor današnje Vojvodine još od kasnog 17. veka. Vremenom, običaji i tradicije se mešaju i nekadašnji došljaci postaju starosedeoci i lokalci. Međutim, Drugi svetski rat stavlja na test donedavne komšije i otkriva najgore i najbolje u ljudima. Pobeđeni, kolektivno krivi, njihov trag će se zatrti. Ostaće Vojvodina i mesta koja su obeležili, tihi svedoci i nemi tragovi postojanja.

Trejler Pripadnost: https://www.youtube.com/watch?v=fkmqNcGCMNE&feature=emb_title

 

Muzej zahteva

Mako Sajko — Slovenija (Jugoslavija) — 1967 — 13′

Fabričke mašine, dovoljno stare da budu zaključane u muzejima i da se ne koriste u savremenoj proizvodnji.

Nomad, Foto: Beldocs 2020

Nomad, Foto: Beldocs 2020

Nomad: Tragovima Brusa Čatvina – Selekcija Udarni termin

Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin

Werner Herzog — VB — 2019 — 85′ 

Kada je legendarni pisac i avanturista Brus Četvin umro od AIDS-a, pozvao je svog prijatelja i saradnika Vernera Hercoga, tražeći da pogleda njegov skorašnji film o plemenima Sahare. Zauzvrat, u vidu poklona za rastanak, Četvin je dao Hercogu ranac koji je nosio na svojim putovanjima širom sveta. Trideset godina kasnije, noseći isti ranac, Hercog se uputio na svoje putovanje, inspirisan zajedničkom strašću prema nomadskom životu. Uz put, Hercog otkriva priče o izgubljenim plemenima, lutalicama i sanjarima.

Lovemobil, Foto: Beldocs 2020

Lavmobil (Lovemobil) – Selekcija Vatromet

Elke Margarete Lehrenkrauss — Nemačka — 2019 — 103′

Kad padne noć u ruralnoj Nemačkoj, stari folksvagen karavani ukrašeni blistavim svetlima ocrtavaju seoske puteve koji vode kroz polja krompira i tamne šume. Unutar ovih minibuseva, prostitutke iz istočne Evrope i Afrike čekaju svoje klijente koji tuda prolaze. Film prikazuje ove žene koje su stigle iz daleka u potrazi za novcem i boljim životom. Sve dok se jednog dana, u sablasnoj atmosferi, ne dogodi ubistvo jedne od prostitutki i ne uzdrma čitave kulise i natera sve da nešto preduzmu.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/filmovi/.

Ad

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.