Na visokim potpeticama i Bez teksta u novoj sezoni Beogradske filharmonije

Uroš Lajovic

Uroš Lajovic

Za novu koncertnu sezonu Beogradska filharmonija najavila je nove cikluse. Jedan od novih ciklusa, pod nazivom “Bez teksta” nadahnut je poznatim književnim temama koje su kroz istoriju inspirisale kompozitore rrazličitih epoha i umetničkih izraza. Tako će tokom pet koncerata biti predstavljene poznate teme Šekspira, Meterlinka i Servantesa, sagledane kroz različite umetničke vizije velikih kompozitora 19. i 20. veka.

Prva dva koncerta inspirisana Šekpirom pripremaju se za jesen 2013. Pod dirigentskom palicom maestra Uroša Lajovica, u oktobru će biti izveden prvi od koncerata iz ovog ciklusa, San letnje noći, a u decembru Romeo i Julija, kojim će dirigovati Sebastijan Lang Lesing.

Publiku u novoj sezoni očekuje još jedan koncert posvećen Šekspirovim delima, Hamlet, u aprilu 2014. godine, kojim će dirigovati Danijel Rajskin.

Muhai Tang

Muhai Tang

U martu 2014. godine, koncert nadahnut delima Morisa Meterlinka Peleas i Melizanda, posvećen je i uspomeni na pokojnog premijera Zorana Đinđića. Ovim koncertom dirigovaće i šef-dirigent beogradske filharmonije Muhai Tang, koga očekuje još jedan nastup u ovom ciklusu, na koncertu Don Kihot, kojim se ovaj ciklus zatvara 13. juna 2014. godine.

U novoj koncertnoj sezoni publiku očekuje još jedno iznenađenje, novi ciklus od pet koncerata posvećenih ženama dirigentima, atraktivnog naziva “Na visokim potpeticama“. Dirigentsko mestu u orkestru vekovima je pripadalo isključivo muškarcima, žene su mogle da sviraju instrumente, pevaju, ali ne i da predvode orkestar. Danas nije nimalo neobično videti ženu sa dirigentskom palicom, one zauzimaju značajne pozicije i u orkestrima i operskim kućama u svetu. Ženama dirigentima sa međunarodnom karijerom posvećen je i ovaj novi ciklus Filharmonije.

dirigent Anu Tali

Anu Tali

Ciklus “Na visokim potpeticama” počinje koncertom u Kolarčevom narodnom univerzitetu 27. septembra kojim će dirigovati slavna Anu Tali iz Estonije, koja redovno diriguje orkestrima širom sveta, a sa sestrom bliznakinjom Kadri osnovala je Nordijski simfonijski orkestar, sa ciljem ujedinjavanja muzičara iz svih krajeva sveta. Publika će na ovom koncertu imati priliku da sluša del Šostakovča i Hačaturijana.

Dirigentkinja Kristina Poska u Beogradskoj filharmoniji

Kristina Poska

Pored Anu Tali, Beogradskom filharmonijom će dirigovati još jedna mlada Estonka, Kristina Poska, koja je pored karijere u berlinskoj Komičnoj operi danas veoma angažovana kao dirigent i u drugim zemljama, a pred beogradskom publikom orkestar će na ovom koncertu izvesti dela Jana Sibelijusa i Nikolaja Mjaskovskog.

dirigent Karen Kamenšek

Karen Kamenšek

Na trećem koncertu, 13. decembra, biće izvedena dela Verdija i Šuberta, a orkestrom će dirigovati Karen Kamenšek, bliska saradnica poznatog američkog kompozitora Filipa Glasa. Ova veoma tražena dirigentkinja, gostovala je u svim većim kućama, između ostalog u Operi Australije u Melburnu, Nemačkoj operi u Berlinu, Komičnoj operi u Berlinu, Državnoj operi u Dortmundu, Danskom kraljevskom pozorištu u Kopenhagenu i drugim poznatim kućama. Ima veoma širok repertoar, od klasične do savremene muzike, dirigovala je svetske premijere mnogih dela i filmsku muziku.

Ovaj uzbudljivi ciklus koncerata dopunjuju i dva koja se pripremaju za 2014. godinu. Prvim, na kome će biti izvedena dela Mocarta, Špora i Mendelsona, predstaviće se dirigentkinja Džejn Glover, profesor na Univerzitetu u Londonu i Kraljevskom muzičkom koledžu. Džejn Glover je doktorirala na Univerzitetu u Oksfordu na temu venecijanske opere 17. veka i nosilac je nekoliko počasnih diploma drugih univerziteta.

dirigent Džejn Glover

Džejn Glover

Džejn Glover je nedavno imenovana za direktorku Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Nastupala je sa Kraljevskom operskom kućom iz Kovent Gardena, sa Berlinskom državnom operom, Danskom kraljevskom operom i drugima.

Bila je muzički direktor u operskoj kući Glindeborn, zatim kamernog orkestra London Mozart Players. Nedavno je imenovana za direktorku Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a radi i kao muzički direktor orkestra i hora Muzika baroka iz Čikaga.

Glover je nastupala sa Kraljevskom operskom kućom iz Kovent Gardena, Engleskom nacionalnom operom, Berlinskom državnom operom, Danskom kraljevskom operom, dirigovala je svim većim simfonijskim i kamernim orkestrima u Velikoj Britaniji, na Bi-Bi-Sijevim promenadnim koncertima.

Dirigent Gisele Ben Dor

Žizel Ben-Dor

U koncertnoj sezoni 2013/14. petim i poslednjim koncert iz ciklusa “Na visokim potpeticama” beogradskoj publici će se predstaviti Žizel Ben-Dor, koja je tokom bogate karijere nastupala sa Njujorškom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom i brojnim drugim velikim svetskim orkestrima. Poreklom iz Urugvaja, Žizel Ben-Dor je, pored slavnih interpretacija poznatih dela klasične muzike, pobornik i latinoameričke muzike, a danas se smatra jednim od vodećih i najposvećenijih interpretatora ovog repertoara.

Pored ova dva nova ciklusa, publiku u Beogradskoj filharmoniji očekuju i novi koncerti iz ciklusa Pika-Točka-Tačka, Bizzarte, Klasični ciklus i naravno Nove godine.

sve fotografije preuzete su sa sajta Beogradske filharmonije 

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.