Krugovi: Priča o herojstvu i dobrom delu

Krugovi

Krugovi, film Srdana Golubovića

Film Krugovi Srdana Golubovića imao je svoju svetsku premijeru na Sandens festivalu u januaru 2013. godine, kao prvi film koji je iz Jugoistočne Evrope ikada učestvovao na ovom prestižnom festivalu u SAD. Nedugo posle Sandensa, Krugovi su prikazani i na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, gde su nagrađeni ovacijama publike i na kraju poneli Ekumensku nagradu žirija programa “Forum”.

Beogradsku premijeru film Krugovi imao je na ovogodišnjem FEST-u, u glavnom programu. Publika ga je pozdravila dugim aplauzom i ovacijama

 Krugovi su narativan film, koji govori o posledicama jednog herojskog čina, ne govoreći o superherojima i superakcijama, već o običnim ljudima koji su spremni na žrtvu i herojski čin kako bi pomogli drugome. Film je posvećen jednom junaku iz ratnih i teških godina, Srđanu Aleksiću, koji je spasao život svom sugrađaninu Muslimanu, u to ratno vreme civilu, a koji je sam izgubio život posle ovog čina upravo od svojih, srpskih vojnika. Ovo je film koji postavlja pitanje o herojstvu i žrtvi, prikazujući posledice jednog visoko moralnog i herojskog čina.

Krugovi, Srdan Golubovic

Scena iz filma Krugovi Srdana Golubovića

Tri povezane priče, od kojih se jedna odigrava u ratom zahvaćenom Trebinju, druga u Beogradu a treća u nemačkom gradu Haleu, govore kao slagalica o ratu, mržnji, strahu, grehu, herojskom činu, žrtvovanju i ljubavi. Srđan Aleksić ali i njegov otac Rade, koji i danas dobija pisma iz čitavog sveta od ljudi koji su dirnuti hrabrošću njegovog sina, primer su ljudskosti i dobrote i pre svega ljubavi i morala. Na filmu, ulogu oca poneo je Aleksandar Berček, koji gradi crkvu i kod koga jednog dana dolazi da traži posao jedan od sinova vojnika koji su ubili njegovog sina, u filmu Marka. U drugoj priči, upoznajemo najboljeg Markovog prijatelja, koji radi kao lekar, a koji je bio prisutan kada je Marko stradao i ništa nije učinio. Posle jedne saobraćajne nesreće, prinuđen je da operiše vođu grupe koja je ubila njegovog najboljeg prijatelja, dovodeći ga u dilemu da li da mu spasi život ili ne. Treća priča, koja se odvija u Nemačkoj, govori o Bošnjaku koga je Marko spasao. Kada se susretne sa nekadašnjom Markovom verenicom kojoj je potrebna pomoć, shvata da je došlo vreme da vrati dug.

Nikola Rakočević

Nikola Rakočević u filmu “Krugovi”

Ove tri prepletene priče zatvaraju krug oko Marka, glavnog junaka i heroja. Krugovi navode na duboko razmišljanje i emotivnu percepciju koju su izneli sjajna režija, odlična fotografija i scenario (Srđan Koljević i Melina Pota Koljević), kao i sjajna glumačka podela (Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Leon Lučev, Nikola Rakočević, Hristina Popović i drugi). Film pripoveda ali i postavlja pitanje i traži odgovor o tome da li dobro delo može da izazove novo dobro delo u nekom drugom vremenu ili u drugom prostoru.

S.Spasić

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.