Menu
Categories
Danojlic, Izviiskra Njegoseva
Milovan Danojlić dobitnik nagrade “Izviiskra Njegoševa”
24/01/2014 ArtKnjiga
Danojlic Milovan

Milovan Danojlić

Pisac Milovan Danojlić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Izviiskra Njegoševa” koju dodeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka u saradnji sa Kompanijom MONA. Odluku o laureatu doneo je žiri čiji je predsednik profesor dr Jovan Delić, a članovi dr Ivan Negrišorac, dr Ranko Popović, dr Dragan Hamović i Milutin Mićović.

Jovan Delić je na svečanosti u Narodnom pozorištu rekao da je Danojlić počeo kao pesnik i da nije prestajao pisati stihove, ali da je čistu poeziju ispisivao i na stranicama proze, a pesničko iskustvo tačno i istančano izlagao u esejima i člancima.

“Po obimu svog književnog opusa, i po njegovoj žanrovskoj raznovrsnosti i razuđenosti, i po osjećanju jezika, i po maternjoj melodiji, i po usmjerenosti na svjetsku književnost i njene vrhove, i po ukotvljenosti u svoju nacionalnu tradiciju, i po svojoj pjesničkoj samosvijesti i sposobnosti da razumije i drugog i sebe, i po osjećanju istorije, i po njenoj literarizaciji, i po visokoj mjeri književne kulture i odgovornosti, Milovan Danojlić se izdvojio među mali broj velikih savremenih srpskih pisaca koji čine čast srpskoj književnosti i čuvaju joj značaj i značenje u hudim vremenima”, istakao je Delić.

Izviiskra Njegoševa 2014 - Episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije

Izviiskra Njegoševa 2014 – Episkop budimljansko-nikšićki, vladika Joanikije

O laureatu su govorili i dr Dragan Hamović i prof. dr Ivan Negrišorac, a uz prigodan kulturno-umetnički program publici u Narodnom pozorištu obratio se i dobitnik nagrade, Milovan Danojlić. On je u svojoj besedi istakao  da je “Pustinjak sa Cetinja nosio, kako prokletstvo tako i ponos jedinke rođene grmenu malenome. On je znao da se iz teskobe i očajanja, pod pritiskom svetskog zla, čine samoubilačka premetanja preko glave… Njegov ponos se hranio mukom opstajanja u ubogoj, odasvud stešnjenoj zemlji, a njegova muka je nalazila razrešenje u učvršćivanju ličnog i kolektivnog samopoštovanja. Sve je znao i video, bilo mu je teže nego nama danas. Naš najveći pesnik je u svojoj cetinjskoj kovačnici razgoreo glavnju čije su se iskre razvejala po životnom prostoru njegovog roda. Jedna od tih iskri pala je na delo današnjeg nagrađenika, kome je ostalo da poveruje kako je ovu počast zaslužio. Ako ni zbog čega drugog ono zbog navike da u sebi, zajedno sa nevidljivim horom, ponavlja poziv na borbu neprestanu, i zbog svoje ubeđenosti da će onaj ko okleva i razgrađa – izgubiti obadva svijeta.”

Danojlic, Izviiskra Njegoseva

Milovan Danojlić – Beseda prilikom dodele nagrade Izviiskra Njegoševa, Narodno pozorište Beograd, 23. 01. 2014

Nagrada “Izviiskra Njegoševa” je osnovana 2007. godine. Dodeljuje se svake druge godine za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana dela nekog pisca, kao i za ukupno životno delo objavljeno na srpskom jeziku.

Dosadašnji laureati su književnici Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Milovan Danojlić rođen je u selu Ivanovci kod Ljuga 1937. godine, diplomirao je francuski jezik i književnost u Beogradu, radio kao novinar u Borbi do odlaska u Francusku, u kojoj i danas živi.

Dobitnik je svih značajnijih nagrada kod nas, dela su mu prevođena na više evropskih jezika, pored pisanja poezzije, proze, eseja i članaka, veoma aktivno se bavi prevođenjem. Kako se moglo čuti i na svečanosti u Narodnom pozorištu, srpskoj publici približio je Bodlera, Klodela, Ezru Paunda, Brodskog.

Nagrada će biti uručena 12. maja, u Nikšiću, na Danima Svetog Vasilija Ostroškog.

 

Leave a Reply
*