Muzejske majske svečanosti – 10 dana besplatnih programa

Deset dana muzeja logo manjiKonferencija za novinare povodom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“ održana je danas u Etnografskom muzeju u Beogradu. Konferenciji su prisustvovali ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i direktori nacionalnih muzeja – Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja Srbije, Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije, Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja Srbije, Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Galerije Matice srpske, Mirjana Menković vd direktora Etnografskog muzeja u Beogradu, Ljiljana Miletić Avramović, direktor Muzeja primenjene umetnosti, Neda Knežević, direktor Muzeja istorije Jugoslavije, Zoran Erić iz Muzeja Savremene umetnosti i Biba Đorđević, koordinator manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“ ispred Narodnog muzeja.

Na konferenciji je istaknuto da su se direktori nacionalnih ustanova kulture prvi put udružili na ovaj način i okupili oko zajedničkog projekta koji, iako je manifestacija tek prvi put organizovana, okuplja 64 muzeja i srodnih institucija, 110 lokacija u čak 37 gradova Srbije. Programi od 9. do 18. maja širom Srbije biće besplatni i sa produženim radnim vremenom muzeja, a po rečima koordinatora Manifestacije Bibe Đorđević, muzealci su pokazali veliki entuzijazam i zadovoljstvo što u ovoj manifestaciji učestvuju.

Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, sa konferencije za štampu

Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, sa konferencije za štampu

Centralna, ali neobavezujuća tema ovogodišnje manifestacije „Heroji kulturne baštine“ okupila je čak 18 učesnika i 25 programa. Ova tema koja se odnosi na one koji su u kriznim situacijama spasavali kulturnu baštinu, ali i na savremene heroje – konzervatore, imaće i dve značajne tribine o baštini u opasnosti – jednu u Beogradu, u Etnografskom muzeju a drugu u Narodnom muzeju u ZaječaruManifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 obuhvatiće i druge tematske celine kojima će se obeležiti razliiti jubileji: 70 godina od pobede nad fašizmom (upravo izložba u Muzeju istorije Jugoslavije – „Umetnost kao otpor fašizmu“ otvara ovogodišnju manifestaciju), 100 godina od Prvog svetskog rata, 200 godina od Drugog srpskog ustanka i 160 godina od uvođenja telegrafa u Srbiji. Tokom majskih muzejskih svečanosti brojni muzeji obeležiće i svoje jubileje, a pored glavnih programa, mnoge institucije su organizovale i dečje radionice i specijalne izložbene programe (čak 50 različitih programa) a Muzej Toplice u Prokuplju osmislio je i dan za najstarije sugrađane. Pored stalnih postavki i specijalnih izložbi, tokom manifestacije biće otvoreno i 15 autorksih izložbi.

Kako je najavljeno, 14. maja će se obeležiti i poseban dan beogradskih muzeja, koji nisu mogli da učestvuju u manifestaciji u potpunosti, pa će tog dana predstaviti brojne programe i Pedagoški muzej Kuća legata, Muzeje afričke umetnosti i Muzej Nikole Tesle.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, istakao je da su muzeji ovu manifestaciju uspeli da iznesu pred publiku koristeći novac iz svojih godišnjih budžeta, podsetio je da su u toku rekonstrukcije Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti i da se planira čitav niz novih projekata koji bi poboljšali interakciju muzeja i publike, kao i moderniji pristup nacionalnim institucijama kulture. On je naglasio da će u narednom periodu muzeji dobiti besplatan bežični internet za publiku, da će se ustanoviti dan u mesecu kada će poseta muzejima biti besplatna a pozvao je i publiku da preko društvenih mreža aktivno učestvuje u radu svojih lokalnih muzeja, dajući predloge i ideje o tome šta očekuju i kako bi voleli da muzeji u narednom periodu rade.

Manifestacija “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” trajaće od 9. do 18. maja 2015. godine i ponovićemo, uz produženo radno vreme, svi programi na teritoriji cele Srbije su BESPLATNI.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.