Na uranku – novo viđenje opere Stanislava Biničkog u Narodnom pozorištu

Na uranku podela

Stanislav Binički, Na uranku, Narodno pozorište Beograd

Opera “Na uranku”  Stanislava Biničkog iz 1903. godine, smatra se prvom srpskom operom. Premijerno je ovu operu izvelo Narodno pozorište 20. decembra iste godine, mada je uvertira izvedena ranije. Posle 111 godina, upravo ova opera odabrana je za ovogodišnju produkciju operskog studija FMU-a, FDU-a i Narodnog pozorišta. Dragana Radaković i Darijan Mihajlović već tri godine vode operski studio iz koga se neki, kao što je Sava Vemić, odmah posle ove premijere sele u Njujork i operski studio Metropolitan opere.

Ono što izdvaja ovo viđenje opere Stanislava Biničkog jeste upravo drugačije čitanje događaja koji je muzikom opisao Binički, a  libretom Branislav Nušić. 
U ovoj operi, u nekom selu, daleko od velikih gradova, ljubav Stanke i Radeta ometa Turčin Redžep, verovatno tražeći ius primae noctis ili pravo prve bračne noći. Ta dva sveta dodirnu se na trenutak i tim kratkim kontaktom uzburkaju svakodnevicu srpskog sela do te mera da Rade nahuškan od strane Redžepa ubija svoju majku (u nekim verzijama Turčina Redžepa) sve zbog toga jer mu nije rekla ko mu je otac.
– Ovakva vest mogla bi u današnje vreme da legitimno ispuni naslovnicu kakvog tabloida, a mi naviknuti na takve stravične prikaze novinarskog senzacionalizma, samo bismo procesuirali tu vest kao danak modernim vremenima, kaže Darijan Mihajlović, reditelj opere “Na uranku”.
 
– Upravo to smo i u uradili u ovoj verziji opere “Na uranku”. Šta ako je u nekoj zabiti, na periferiji periferije, neko gledao tursku sapunicu i svoj banalan životopis završio rečima “TI, Aga idi, tvoj greh je drugi sprao, ti nisi kriv…” obraćajući se liku iz televizijske serije koju je toliko gledao. Još u vreme Biničkog ovakav zaplet, prepričan, u gore navedenom sižeu bio je proglašen kao naivan, čak i za ono vreme. Danas je međutim, zahvaljujući tabloidnoj svesti, savršeno uverljiv. Ništa nije izbačeno, dodato ili promenjeno, a ipak danas deluje, kao da je juče napisano.
Na uranku, plakat, autor Aleksandra Mrda

Na uranku, plakat, autor Aleksandra Mrda

Dirigent je profesor Dragana Radaković, reditelj Darijan Mihajlović, asistent reditelja Maja Maletković,  a uloge tumače:

Stanka – Ana Stanković, sopran
Rade – Vanja Biserčić, tenor
Redžep – Marko Pantelić, bariton
Anđa – Tamara Grubin, mecosopran
Mujezin – Mladen Prodan, tenor
Čovek iz naroda – Miloš Tošković
Devojke i mladići iz sela – hor (studenti FMU)
Klavirski saradnik je Valentina Kostandinović, scenografiju je radila Aleksandra Mrda i kostime Sara Bradić.
Karte se mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta, po ceni od 300 i 500 dinara.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.