Ne mogu da dočekam jutro – Kratke priče o muškarcima

Milan Todorov, foto: Arhipelag

Milan Todorov, foto: Arhipelag

Nova knjiga priča poznatog pripovedača i satiričara Milana Todorova  Ne mogu ovde da dočekam jutro, koja je nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, donosi kratke priče o muškarcima.

Priče u ovoj knjizi iznijansirano i sugestivno pripovedaju o sredovečnom iskustvu junaka na osetljivoj granici između vremena koje je prošlo i neizvesnog vremena koje stiže, između propuštenih prilika i nesigurnih mogućnosti, između zgasnute ljubavi i izazove urbane usamljenosti.

Todorov neobično vešto pripoveda o sredovečnim muškarcima koji se u modernom gradskom okruženju suočavaju sa iskušenjima ljubavi i usamljenosti. U njihovom iskustvu ljubav ostaje kratkotrajna, privremena i nestalna, ili pak u potpunosti nedosegnuta, dok je usamljenost osećanje koje se stalno umeće u činjenice njihovog života.

Milan Todorov: Ne mogu ovde da dočekam jutro, Arhipelag, Beograd

Milan Todorov: Ne mogu ovde da dočekam jutro, Arhipelag, Beograd

stih Miloša Crnjanskog „Tužno je biti muško“ doživeo je u pričama Milana Todorova iz knjige Ne mogu ovde da dočekam jutro moderni odjek i uzbudljivo pripovedačko preispitivanje.

Gotovo u svakoj priči neko od sredovečnih muških junaka pokušava da utvrdi da li je moguće da vlastiti život počne iznova, sa iskustvom koje je nataloženo u međuvremenu, ma koliko, po pravilu, bilo obeleženo gubitništvom. Ili da opet prepozna iskustvo ljubavi kao odbranu od ispražnjenosti života i slutnje kraja.

Otuda su nove priče Milana Todorova u znaku potrage za ljubavlju kao za potraga za istinskim životnim smislom.

Milan Todorov, pripovedač i satiričar, objavio je nekoliko knjiga kratkih satiričnih priča, aforizama i satirične poezije. Napisao je više radio drama i pozorišnih kabarea. Zastupljen je u najznačajnijim domaćim i u mnogim svetskim antologijama satire. Živi i radi u Petrovaradinu.

Priče iz knjige Ne mogu ovde da dočekam jutro predstavljaju reprezentativan izbor njegovih priča nastajalih u poslednjoj deceniji.

Avant art magazin u rubrici ArtPriča prenosi jednu od priča Milana Todorova.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.