Menu
Categories
Nikita Mihalkov će dočarati Rusiju koju volimo
16/09/2014 ArtScena

stojte

Veliki rat u scenskom spektaklu Ivane Žigon “Stojte, galije carske”, 17. septembra 2014. u Sava centru.

Muzičko scenski spektakl “Stojte, galije carske”  povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata biće održan u velikoj dvorani Sava centra 17. septembra sa početkom u 20 časova. Svetigora i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ostvaruju ovaj program sa blagoslovom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića. Ansambl sa više od 200 izvođača okupila je autorka spektakla dramska umetnica Ivana Žigon. Na jučerašnjoj konferenciji o ovom jedinstvenom obeležavanju stogodišnjice Velikog rata  govorili su mitropolit Amfilohije Radović, istoričarka iz Moskve dr Galjina Ševcova, sama autorka Ivana Žigon, glumci i gosti iz Rusije.

-Ništa nije slučajno pa ni ovaj spektakl. U prirodi crkve je pamćenje. Naša crkva sama po sebi je pamćenje i čuvar pamćenja. Prvi svetski rat je događaj svetskih razmera, koji nije potresao samo svoje savremenike, već je po svojim  posledicama dalekosežan, od onoga što se događalo i u Drugom svetskom ratu i njegovim posledicama, do onog što se danas događa. Ništa od toga ne može biti shvaćeno bez tog uvida u zbivanja Prvog svetskog rata, poručio je mitroplit Amfilohije. On je istakao da je od izuzetnog značaja da se podsetimo da je „u toku Prvog  svetskog rata svaki četvrti Srbin izgubio život, da se sa srpskim narodom i vojskom dogodilo ono što se događalo retko kad u istoriji čovečanstva, moguće samo nekad sa jevrejskim narodom, oko njegovog vavilonskog ropstva“.

Ne znam da se to negde kasnije događalo, da čitav narod sa svojim kraljem i mitropolitom Dimitrijem na čelu, krene preko albanske golgote i da se konačno posle svega toga i vrati na svoja ognjišta, rekao je mitropolit, ukazavši na ponosnu Srbiju sa kraljem Petrom I Karađorđevićem i prestolonaslednikom Aleksandrom, i ondašnju Crnu Goru na čelu sa Nikolom I Petrovićem. Podsetio je i na stradanje SPC, da je više od 200 sveštenika  ubijeno tada, a oko 560 smešteno u austrougarske logore.

Glumica Ivana Žigon ukazala je na veliku odgovornost uhvatiti se u koštac i obuhvatiti scenski tako veliki događaj.

Stojte galije carske, foto Tanjug, Dragan Stanković

Stojte galije carske, foto Tanjug, Dragan Stanković

– Zahvaljujem SPC  i Svetigori i našem mitropolitu, koji su pomogli  da ovaj spektakl bude most i poveže pretke i potomke. Umetnost je ta koja inače spaja i sabira, a mislim da nam je to baš neophodno u vremenu raspadanja i kao što su se u našem spektaklu spojili i naizgled nespojivi elementi umetnosti, kao što su hip hop i gusle, opera i balelet i folklor. Dakle, sve ono što je iskonsko i tradicionalno, biće upravo podržano i onim kontrastima kojima je obeleženo današnje vreme, rekla je Žigon. Ona je predstavila istoričarku Galjinu, koja je napisala dve knjige, posvećene istoriji Rusije i Srbije u Prvom svetskom ratu.

 -Rekla bih da je ovo veoma važan događaj, stalno probaju da čine reviziju istorije, neprestano pokušavaju da zabiju klin između ruskog i srpskog naroda, a svaki rat je nekakav izbor, pre svega moralni, rekla je istoričarka iz Moskve. Kako se čulo, na sceni će prodefilovati 200 umetnika, sa značajnim učešće velikog reditelja Nikite Mihalkova, a biće ovo i povratak posle decenije pauze glumca Tihomira Arsića. U programu vojvodu Mišića igra Miša Janketić, Darju Karobkina – Marijana Šovran, Floru Sends – Katarina Radivojević, vojvoda Stepu – Lepomir Ivković, Milunku Savić – Jelena i Ivana Žigon, majora Gavrilovića – Nebojša Kundačina, Makenzija – Miodrag Radovanović. Tu je naravno i glumica Vjera Mujović koja će dočarati lik Grkinje zaljubljene u srpskog vojnika i otpevati “Tamo daleko”.

-Igram Grkinju sa Krfa koja se zaljubljuje u jednog srpskog vojnika pre Solunskog franta. U januaru 1916. oko 150 hiljada naših vojnika iskrcalo se na Krf preko albanske golgote, a pošto su se oporavili, vratili su se Solunski front da se bore. To je prvi put u istoriji, da se jedna država preselila na teritorije druge države, zahvaljujući tadašnjem grčkom premijeru, rekla je Mujovićeva.

 Ivana Žigon je poručila da ćemo putovati kopnom i morem, ploviti do Krfa, a po povratku u Srbiju slaviti najveću pobedu ponosne srpske vojske…

-Probudićemo pamćenje na one koji ostaše po dalekim grobljima Plave grobnice, Zejtinlika, Gučeva, Kolubare… Vaskrsnuti pesmom i zahvalnošću i oni će biti sa nama, rekla je Ivana Žigon, koja će nam sa svojom majkom Jelenom dočarati Milunku Savić od mladosti do starosti, a najsnažniji momenti spektakla očekuju se kada se umesto ruskog cara Nikolaja, njegovim rečima obrati Nikita Mihalkov! Učešće ovog ruskog velikana u radu na „Stojte, galije carske“ dočaraće nam upravo onu Rusiju koju volimo.

 Ruski ansambl „Rus“ iz Vladimira plesaće ulogu ruskog naroda, ansambl „Kolo“ i KUD „Nikola Tesla“ iz Obrenovca, dočaraće veliku pobedu Kolubarske bitke, a originalnu muziku Ninoslava Ademovića izvešće vojni orkestar „Binički“.

 

-I to je samo deo našeg velikog tima glumišta, i baleta. To da samo lepota može spasiti svet od tiranije i rata dočaraće gošća, balerina čuvenog Marinskog teatra iz Petrograda – Irina Adilova, pa ipak bićemo nemi svedoci i plesa sa Nadeždom Petrović, rekla je Žigon.

 

Vladimir Đuričić

"1" Comment
  1. Uloge: Tihomir Stanić kao Kralj Aleksandar I Karađorđević, Nikita Mihalkov i Nikolaj Burljajev kao Sveti Car Nikolaj II Romanov, Mihailo Janketić kao Vojvoda Živojin Mišić, Tihomir Arsić kao Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, Lepomir Ivković kao Vojvoda Stepa Stepanović, Jelena i Ivana Žigon kao Milunka Savić, Predrag Miletić kao Major Dragutin Gavrilović, Marijana Šovran kao Darja Korobkina, Katarina Radivojević kao Flora Sands, Miodrag Radovanović kao Feldmaral August fon Makenzen, Nebojša Kundačina kao Doktor Nikolaj Maksimovič Sergejev, Mile Bošković kao Momčilo Gavrić, Ivan Zablaćanski kao Vojnik, Vjera Mujović kao Grkinja sa Krfa koja se zaljubljuje u jednog srpskog vojnika pre Solunskog fronta, Irina Adilova kao Nadežda Petrović, Bojana Peković kao Srbija, ruski ansambl RUSIJA iz Vladimira, ansambl La luna iz Jagodine, KUD KOLO KUD NIKOLA TESLA iz Obrenovca i ansambl MO STANISLAV BINIČKI. Ovaj muzički spektakl je odličan.

Leave a Reply
*