Menu
Categories
Poezija: Slađana Ristić, Nedeljna čuda
20/12/2012 ArtKnjiga

 Balkan u teglici za šećer

sladjana ristic

Slađana Ristić

Čudom je stvoren ovaj svet i čudom će se i završiti. Slađana Ristić u svojoj najnovijoj knjizi pesama Nedeljna čuda stvara poseban svet u kojoj čudo pronalazimo kao igru reči koja je splet različitih emocija i odnosa prema stvarnosti. Knjigu otvara ciklus pod nazivom Igra. Četiri pesme obeležene rimskim brojevima kriju u sebi odnos pesnikinje prema osećanju ljubavi. Nimalo patetično, uz precizne metafore kao i upotrebu  stilske figure onomatopeje svaka poenta pesme je kao kontrast prethodnim strofama bez rime. Zvučnost pesama prepoznaje se kao klackalica tj. mreža stihova kojoj je okvir bajka.

Rezač, sobni miš, obična voda, amajlija jesu pojmovi sa kojima se pesnikinja identifikuje usred ovog soliterskog grada. 

Odnos prema umetnosti kao i umetnicima zatim odnos prema Balkanu i pesma Poslednji čokot posvećena stricu samo su neke teme koje Slađana Ristić preispituje u ciklusu Nedeljna čuda, odakle i naslov istoimene knjige.

Pesnikinja kaže Nosim Balkan u teglici za šećer. Nimalo rogobatno ili angažovano već stilski ujednačeno sa celom pesmom. Primećuje se i odnos prema prirodi, zaštitnički i u vezi sa rečima kojima posvećuje posebno značenje. Možda još jednog čuda u ovom svetu?

Nedelja može biti utorak/ raspevaniji od ponedeljka,/ pesnici je upijaju sredom i četvrtkom/ lekovita je petkom…Slađana Ristić pokazuje da svaki čovek kao pojedinac  ima svoju skalu i svoje vreme u kojem živi, voli, leči se i umire.

Nekoliko pesama je posvećeno  Anais Nin, Klari Cetkin, Fridi Kalo kao i našim poznatim pesnicima Brani Petroviću, Slobodanu Stojadinoviću i nazaobilaznom Branku Miljkoviću. Pesnikinja je u dosluhu sa njima u koferu pesničkih putovanja. 

Knjiga se završava pesmom o dva poznata umetnika performansa Marini Abramović i Ulaju. Može se zaključiti kako umetnost u sebi osim igre (uvodnih pesama) uključuje i najnovije oblike izražavanja u vidu performansa ili instalacija i da vreme koje relativno za svakog od nas nosi sa sobom onu najvažniju potrebu a to je Reč koja obanavlja i u sebi sve sadrži.

Mirjana Mima

Leave a Reply
*