Promocija knjige Dragoša Kalajića o Olji Ivanjicki

Dragoš Kalajić, OLJA, Vukotić Media, 2017.

Dragoš Kalajić, OLJA, Vukotić Media, 2017.

U utorak 17. oktobra u 19 časova u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića 11 u okviru pratećeg programa izložbe „Zaostavština Olje Ivanjicki” biće održano prvo predstavljanje knjige „Olja” autora Dragoša Kalajića. 

Knjiga „Olja”, koja je na objavljivanje čekala više od 30 godina, dodatno će približiti čitalačkoj publici umetnost Olje Ivanjicki.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Vukotić Media.

Na predstavljanju knjige će govoriti direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, direktorka Fonde Olge Olje Ivanjicki Suzana Spasić, istoričarka umetnosti i direktorka Artis Centra Tamara Ognjević, Oljin dugogodišnji prijatelj i presednik U.O. Fonda Olge Olje Ivanjicki Mirko Mrkić Ostroški i direktor Vukotić Media izdavača ove reprezentativne knjige Manojlo Manjo Vukotić.

Knjiga „Olja” koju je Dragoš Kalajić napisao još 1985. godine, a 1989. godine je dopunio još jednim poglavljem, govori o Oljinoj umetnosti ali i okolnostima koje su dovodile do stvaralaštva kakvo poznajemo. Knjiga na zanimljiv način ortkriva veze, simbole, mistiku, ali i glamur i duh Olje Ivanjicki.

Knjiga kakvu je samo mogao napisati Dragoš Kalajić jedinstveni je prikaz umetnosti, istorije, istorije umetnosti, duhovnosti, filozofije, ezoterije i svega što je tako raskošan pisac u svom delu mogao dotaći, govoreći o raskošnoj umetnici velikog opusa koja je obeležila drugu polovinu XX veka.

 

Olja Ivanjicki i Dragoš Kalajić, foto Fond Olge Olje Ivanjicki

Olja Ivanjicki i Dragoš Kalajić, foto Fond Olge Olje Ivanjicki

„Olja” Dragoša Kalajića je više od trideset godina čekala da bude objavljena. Nastala u vreme Jugoslavije, planirana da bude objavljena i u Americi, ostala je na jednoj polici u ateljeu Olje Ivanjicki da svedoči o vremenu kada je skoro sve bilo moguće, a opet se nije događalo uvek. Oljinu i Dragoševu knjigu odlagale su različite okolnosti, a raspad Jugoslavije na kraju je doveo i do propadanja velikih i jakih izdavača, do novih okolnosti i novih odlaganja.

 Rukopis na polici sačekao je i večni odlazak prvo Dragoša Kalajića a zatim i Olje Ivanjicki, sve do 2017. godine kada je izdavač Vukotić media odlučio da je pravo vreme da ova knjiga konačno ugleda svetlost dana. To je, pre svega, sećanje na dvoje izuzetnih umetnika i pojava u kulturi našeg podneblja i doba, ali i sagledavanje jednog velikog umetničkog opusa očima drugog umetnika – slikara i pisca, filozofa i televizijskog radnika, Dragoša Kalajića.

I možda baš ova knjiga može da delimično da odgovor zašto je izložbu „Zaostavština Olje Ivanjicki“ u Istorijskom muzeju Srbije do sada videlo oko 30.000 posetilaca.

 Podsećamo da izložba traje još samo do 1. novembra 2017. godine.

Organizatori promocije pripremili su i posebno vođenje kroz izožbu „Zaostavština Olje Ivanjicki“, koje će održati saradnica na izložbi, direktor Fonda Olga Olja Ivanjicki, Suzana Spasić, u utorak 17. oktobra od 18 časova, sat vremena pre početka same promocije knjige.

Detalj izložbe Zaostavština Olje Ivanjicki, Istorijski muzej Srbije, Beograd. Foto: Sanja Veljković

Detalj izložbe Zaostavština Olje Ivanjicki, Istorijski muzej Srbije, Beograd. Foto: Sanja Veljković

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.