Menu
Categories
Pančevo film festival, 2014.
Prvi Pančevo film festival
03/09/2014 ArtStil
Pančevo film festival, 2014.

Pančevo film festival, 2014.

Međunarodni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma PAFF – Pančevo film festival, prvi put će biti održan od 3. do 7. septembra u Pančevu. Uz više od 40 filmova posetioce će obradovati i bogat prateći program – brojne tribine, koncerti, predavanja, promocije, izložbe i radionice, a ulaz na sve programe je besplatan.

 Prvi Pančevo film festival najavljen je krajem avgusta na prvoj samostalnoj izložbi stripa proslavljenog umetnika Aleksandra Zografa, „Zograf- život u stripu”.

 Filmski program festivala podeljen je u četiri celine i sastoji se od dva takmičarska i dva revijalna segmenta. Selektori filmskog programa su reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić.

Takmičarski dugometražni program „Svetionici“ održavaće se u novootvorenoj dvorani „Apolo“, nekadašnjem prvom bioskopu u Pančevu, koji je prošle godine obeležio stogodišnjicu prve projekcije. U okviru programa biće prikazano devet dugometražnih ostvarenja među kojima su i filmovi iz Španije, Rumunije, Filipina, Hrvatske… U konkurenciji za najbolji dugometražni film festivala nalazi se i film iz Srbije, „Čudna šuma“ (reditelj Sabolč Tolnai).

Drugi takmičaski program je selekcija međunarodnih kratkometražnih filmova „Rani radovi”, koja se sastoji od dvadeset kratkometražnih filmova iz celog sveta. Fokus ovog programa je na mladim autorima koji prave svoje prve filmske korake, i koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen. Tematski, ovogodišnji izbor filmova usmeren je, i na različite načine istražuje, probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece, tinejdžera. Izabrani filmovi nastali su u različitim sistemima i uslovima i u skladu sa tim snimani su i mobilnim telefonom, GoPro kamericom, foto aparatima. Takmičarski program „Rani radovi“ publika će imati prilike da prati u dvorani „Apolo“ u toku trajanja festivala.

U selekciji učestvuje čak pet domaćih filmova – „Divan dan za bananaribe” Stefana Maleševića, “Dosta dobra lamperija” Rastka Petrovića, „IMG_0048” Nenada Tesle, „Koliko je meni u stvari” Isidore Veselinović kao i francusko-bosansko-srpska produkcija „Višak vjetra” Daneta Komljena.

 Svečano otvaranje festivala zakazano je za sredu, 3. septembar u 20.30 časova na Letnjoj sceni Kulturnog centra Pančeva, ali će zbog lošeg vremena biti održano u Dvorani Kulturnog centra.

Nakon svečanog otvaranja na programu su kratak film „Naše će sjeni…” Vladimira Perišića i dugometražni film „Neposlušni” Mine Đukić, iz revijalne selekcije „Open Air”. U okviru dugometražnog takmičarskog programa „Svetionici”, iste večeri u dvorani Apolo biće prikazan španski film „Budućnost”.

program festivala možete pogledati na sajtu PAFF-a

Čudna šuma

Čudna šuma

Leave a Reply
*