Sećanjem na Komnenića – U odbranu slike!

U odbranu slike

U odbranu slike

Izložba Sećanjem na Komnenića – U odbranu slike! – koju zajednički pripremaju Medija centar ,,Odbrana” i Fondacija ,,Plavo” , biće otvorena 5. maja 2017. u 19 časova u Galeriji Doma vojske Srbije. Publici će biti prikazano 17 kapitalnih dela velikih slikara koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja.

Premijerno pred beogradskom publikom će se naći značajno delo Lepotica dana Ljube Popovića i veliki diptih Miodraga Dada Đurića koji je za ovu priliku dopremljen iz Njujorka. Uz pomenute autore na izložbi će biti izložena i dela  velikog formata Petra Lubarde, Voje Stanića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Todora Stevanovića, Ksenije Divjak, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Mira Glavurtića, Stanka Zečevića, Ljubice Mrkalj, Vladimira Dunjića, Dragana Vuka Račića, Milana Tucovića, Raše Trkulje i Branislava Markovića.

Izložbu prati katalog sa Komnenićevim esejima, zabeleškama, pesmama i impresijama delom pomenutih autora.

Ljuba Popović

Slika Ljube Popovića na izložbi u spomen na Milana Komnenića

Milan Komnenić je rođen 1940. godine u Pilatovcima. Bio je srpski književnik, prevodilac, esejista, likovni kritičar. Uređivao je književne časopise Vidici, Delo i Relation, a radio je i kao urednik u izdavačkoj kući Prosveta.

Napisao je više likovnih kritika i monografskih studija. Prevodio je sa italijanskog, francuskog, španskog i nemačkog jezika. Njegove prve pesme teže da obnove nepravedno zanemarenu prošlost, dok se kasnije Milan Komnenić okreće antipoeziji. Veliki broj pesama je ostvario po načelima kritičkog neorealizma.

Njegove pesme su uvrštene u više antologija, a poezija i eseji prevedeni su na mnogo jezika (francuski, italijanski, engleski, ruski, slovački, mađarski, rumunski, poljski, slovenački i makedonski). Između ostalog, preveo je sa francuskog originala opsežnu studiju Denija de Ružžmona – Ljubav i Zapad. 

Preminuo je u Beogradu 2015. i sahranjen je u Aleji zaslućnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor postavke je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a ceo projekat je podržao i Gradski sekretarijat za kulturu Beograda.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.