TOME SERAFIMOVSKI – BALKANSKO SAZVEŽĐE

ArtScene: Izložba

Tematska izložba jednog od najboljih savremenih vajara Balkana, posle Skoplja i Sofije, otvorena u Galeriji SANU.

Tematska izložba pod nazivom “Balkansko sazvežđe” vajara Tometa Serafimovskog otvorena je sredinom novembra 2012. godine u Galeriji SANU. Izložba obuhvata 46 radova u bronzi i mermeru, a Beograd ima priliku da je vidi posle Skoplja i Sofije. Izložba će, u skladu i sa svojim nazivom, posle Beograda nastaviti putovanje ka Tirani i Podgorici. Vajar Tome Serafimovski na ovaj način povezuje nas i podseća da smo svi tu, zajedno, na Balkanu, da činimo jedno isto sazvežđe ljudi i istorije, veoma specifično i jedinstveno u čitavoj Evropi. “Balkansko sazvežđe” je pre svega priča o onim ljudima koji su ostavili neizbrisiv trag u kulturi ovog područja.

Autor je na ovoj izložbi prikazao portrete značajnih ličnosti Balkana, među kojima su skulpture Vuka Karadžića, Dositeja, Rige od Fere, Svetog Nauma Ohridskog,  Krleže i drugih. Uz njih, na pratećim crtežima prikazan je razvoj pisma od osmog do jedanaestog veka. Publika može videti početke glagoljice, razvoj ćirilice od prvih 38 znakova do njenog konačnog oblika, kakav danas poznajemo.

Tome Serafimovski rođen je 1935. godine u selu Zubovce u Makedoniji. Srednju umetničku školu, odsek vajarstva, završio je u Splitu 1957. godine, a zatim je školovanje nastavio na Akademiji za likovne umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Antuna Augustinčića, gde je diplomirao 1963. godine. Od 1966. godine odlazi u Pariz, usavršava se, radi kao saradnik argentinske vajarke Alisje Penalbe, a po povratku 1969. godine jedno vreme radi kao scenograf u skopskoj televiziji. Od 1970. do 1987. živi i radi u Gostivaru i Ohridu.

Tome Serafimovski je tokom pola veka stvaranja izveo više od 500 skulptura, skica, figura, portreta, spomen-obeležja a i 13 spomenika na prostoru bivše Jugoslavije. Vajarska dela ovog vrsnog umetnika nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama širom sveta, u mnogim muzejima i galerijama, od Bakingemske palate, preko Parita, Vatikana, Tenerida, Sofije, pa sve do Nirnberga, Mostara… Serafimovski je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, član je predsedništva Makedonske akademije nauka i umetnosti, posle izložbe u Galeriji SANU 2002. godine postao je član i naše Akademije, a od 2006. i član Svetske akademije umetnosti i nauke u San Francisku.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *