Tragom Drugog prekobrojnog puka – poseta Ceru

Tekeris, Cerska bitka, spomenik

Spomenik cerskim junacima, Tekeriš

Šumovita planina Cer, zauvek upisana u sećanje i istoriju srpskog naroda, nalazi se u severozapadnom delu Srbije, oko 25km od Šapca. Ne mnogo visoka – najviši vrh se nalazi na 689 metara nadmorske visine, a zbog gustih šuma cera, bukve i hrasta, vazdušna oaza, omiljena je među planinarima i onima koji vole da prošetaju markiranim planinskim stazama, bilo zarad užitka koji donosi sama priroda, bilo zbog želje da odaju počast onima koji su tu pre sto godina ostavili svoje živote u slavnoj Cerskoj bici, prvoj pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ujedno i prvoj savezničkoj pobedi.

U Tekerišu, selu nadomak Cera, pred puta Šabac-Krupanj, nalazi se spomenički kompleks posvećen borcima jedne od najznačajnijih bitaka Prvog svetskog rata. Spomenički kompleks sastoji se od tri celine. Centralni deo, spomenik sa spomen-kosturnicom, izgrađen od neobrađenih kamenih blokova, u vidu gromade koja izlazi iz zemlje, visine 10,5m, podignut je 1928. godine. Na vrhu je postavljen gvozdeni orao sa raširenim krilima i lovorovim vencem, a na prednjoj fino obrađenoj strani spomenika nalazi se grb Srbije i tekst “Vaša dela su besmrtna”. 

Uz spomen-kosturnicu su 1989. godine povodom 75 godina od Cerske bitke podignute biste slavnim vojskovođama – Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišiću, Radomiru Putniku, Petru Bojoviću i Pavlu Jurišiću Šturmu. Uz spomen-kosturnicu, ovaj spomenički kompleks čine i spomen-česma i muzejska postavka Cerske bitke.

Povodom obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke muzejska postavka dobiće novi izgled. Osim rekonstrukcije same zgrade, spremljena je nova muzejska postavka koja će uz primenu novih tehnologija na zanimljiv način pokazati istorijat Cerske bitke.

Počev od 15. avgusta 2014. godine, turističke organizacije Šapca, Loznice i drugih okolnih mesta organizovaće brojne marševe i pešačke ture planinom Cer i njenim istorijskim stazama, a centralna proslava stogodišnjice Cerske bitke biće održana 18. avgusta 2014. godine.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.