Zaharova u Beogradu


photo by Ncballerina

Nova godina je za ljubitelje baleta u Beogradu došla malo ranije, donevši im nezaboravan poklon – nastup primabalerine Svetlane Zaharove koja je očarala publiku Sava centra 8. decembra 2012.

Svetlana Zaharova po četvrti put je beogradsku publiku ostavila bez daha. U punom Sava centru, najveća balerina današnjice pokazala je zašto nosi titulu “primabalerina asoluta”. Čarobna, laka, graciozna, kao da unosi magiju u sve što radi, ovog puta u naslovnoj ulozi u baletu “Žizela”, u koreografiji Leonida Lavrovskog, uz druge baletske svetske zvezde i partnera Ruslana Skvorcovog, Zaharova je lebdela scenom, kao čarobnica i boginja iz pene, skoro nestvarna kao snoviđenje. Začarala je sve, a dueti sa Skvorcovskim izazivali su gromoglasne aplauze tokom samog izvođenja.

Harizmatična balerina Svetlana Zaharova prvi put je gostovala u Beogradu 2009. godine na gala koncertu savremenog i klasičnog baleta sa prvacima Boljšoj i Marinskog teatra, kada u prepunom Sava centru nije ostalo prazno čak ni jedno pomoćno sedište.

______________________1

photo bz zxdave

        “Apsolutna kraljica pokreta” kako su je nazvali,   “čudo” i “savršenstvo”, Svetlana Zaharova rodila se 1979. godine u Lucku u Ukrajini. Baletom je počela da se bavi sa šest godina, a u desetoj je primljena u Kijevski koreografski institut, gde je učila klasični balet. Na baletskom takmičewu u Sankt Petersburgu osvojila je drugo mesto i dobila ponudu da se dalje školuje u Vaganovoj akademiji. Još kao učenica dobila je prvu solističku ulogu u Marinskom teatru, u baletu “Don Kihot”. Iz uloge u ulogu, sa matičnom kućom proputovala je svet. Onda je 2003. godine prihvatila poziv Boljšoj teatra da pređe kod njih a prva uloga u novoj kući bila je upravo “Žizela”. Pre par godina, Milanska skala, u kojoj nastupa kao stalna gošća, dodelila joj je zvanje primabalerine asolute čime je postala jedina aktivna balerina koja nosi ovu najvišu baletsku titulu. Udata je i majka jedne devojčice.

Ad

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.