16. Bijenale umetnosti Linije vremena: dokumenti 1981–2012.

Pančevo, 17. septembar – 10. oktobar 2014.

Gott Liebt die Serben / zastave

Raša Todosijević: Gott Liebt die Serben / zastave

Šesnaesto bijenale umetnosti pod nazivom Linije vremena: dokumenti 1981–2012. održava se sa namerom da se inicira, preduzme i započne istorizacija/valorizacija i kritičko osvetljavanje različitih aspekata samog Bijenala, a u kontekstu socioekonomskih, političkih, kulturalnih i umetničkih (ne)prilika nastalih u naznačenom periodu.

Svečano otvaranje biće 17. septembra od 17 sati na platou ispred Narodnog muzeja Pančevo, na kojem će biti postavljen promotivni plato arhitekte Tamare Tasić. Taj promotivni plato (oko 52 m2) poslužiće kao izlagački prostor u okviru Bijenala umetnosti, a nakon toga biće premešten u Narodnu baštu za potrebe KCP-a, Galerije „Elektrika” i grada Pančeva (JKP-a „Zelenilo”). Projekat je namenjen umetnicima, publici, institucijama kulture i očuvanju baštine, zavodima za zaštitu spomenika, arhivima, medijima, a posebno mladima i andergraund sceni regiona. Projekat je realizovan u saradnji sa partnerskom organizacijom UGStudentska unija Pančeva”, koja je sredstva dobila na konkursu NIS-a.

Tematski okvir ovogodišnjeg Bijenala umetnosti Linije vremena: dokumenti 1981–2012. neposredno je proistekao iz dve važne činjenice:

  1. Bijenalna izložba jugoslovenske skulpture u Pančevu predstavljala je jednu od ključnih tačaka podsticaja i institucionalne podrške razvoju jugoslovenske skulpture. (Održano je sedam PIJS-a i jedno Trijenale od 1981. do 1996. godine.)
  2. Pančevačko Bijenale (vizuelnih) umetnosti, proizašlo iz PIJS-a, uspelo je da održi regionalno prepoznatljivu poziciju značajnog uporišta savremenih umetničkih praksi – kako u pogledu same art-produkcije, tako i u pogledu kritike, istorije i teorije umetnosti. (Od 2000. do 2012. godine održano je sedam manifestacija.)

Ideja je da se izborom radova i načinima njihove prezentacije, kao i kroz (ne)posredne susrete, sučeljavanja, dijaloge i tišine, podstaknu, možda ožive ili re-kreiraju i neke potisnute, zaboravljene, zamagljene mikroistorije, koje će takođe predstavljati dragocenu (dokumentarnu, umetničku, kustosku, performativnu i drugu) građu.

Dušan Otašević. Autoportret

Dušan Otašević. Autoportret

Kompleksna postavka fokusira se na ostvarenja nastala i producirana pred ili za neko pančevačko bijenale. U manjem broju slučajeva, gde nije bilo moguće prikazati zatražene radove – jer više ne postoje ili nisu dostupni iz različitih razloga – odabrana su druga dela pozvanih umetnika i umetnica iz doba njihovog učešća na nekom od prethodnih PIJS-a i/ili Bijenala. Ovaj segment izložbe uključuje i radove stvaralaca koji su u međuvremenu preminuli. Istovremeno, posebna selekcija autora i ostvarenja biće predstavljena u okviru dokumentarnog dela izložbe u formi fotografija, printova i lajt-boksova. Reč je o zapisima o samim radovima i izvođenjima koje je bilo nemoguće ponoviti, ili ovog puta to nije bilo neophodno. Tako se umetnička dela i dokumenti o ostvarenjima iz različitih godina, decenija, iz drugog doba i različitih konteksta, pokazuju zajedno/uporedo, donoseći svoje (ne)učitane predistorije i postistorije.

„Ishod ovogodišnje produkcije i recepcije odsutne i postojeće istorije pančevačkog Bijenala donekle se može predvideti – međutim, tri decenije podeljene i smeštene u dva veka, unutar više društvenih sistema, ideoloških matrica i kontradiktornih okolnosti u kojima je Bijenale trajalo proizvodeći mnoga značenja – period je čiji mnogobrojni i mnogostruki konteksti, kako je Grojs pisao, čine nestalan i promenljiv okvir…”, naglasila je selektor i kustos Bijenala Suzana Vuksanović.

O Bijenalu

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija koja se održava u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Dvehiljadite godine ovaj projekat proširuje koncepciju rada sa polja skulpture na „prošireno polje umetnosti“, te se i sam naziv manifestacije preinačio sa Bijenala skulpture na Bijenale vizuelnih umetnosti. Takođe, te godine izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke afinitete i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost, čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti.

Bijenale umetnosti, kao manifestacija koja iza sebe ima tradiciju dugu više od trideset godina, ugostilo je mnoge značajne stvaraoce među kojima su: Danijel Biren, Ričard Dikon, Jožef Nađ, Tomislav Peternek, Nikola Džafo, Kosta Bogdanović, Mrđan Bajić, Vera Stevanović, Škart, Ivan Grubanov, Katarina Zdjelar, Siniša Ilić, Janez Janša, Vladan Joler, Boris Šribar, Slaven Tolj, Nebojša Vilić, Asja Mandić, Igor Antić, Žiga Kariž…

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.