48. Mokranjčevi dani u Negotinu

plakat_2013Od 12. do 20. septembra 2013. godine u Negotinu će biti održani 48. Mokranjčevi dani. Iako je težište festivala od samog njegovog osnivanja na vokalnoj, odnosno horskoj muzici, ove godine Mokranjčevi dani u Negotinu proteći će i u znaku dva jubileja, 200 godina od smrti Hajduk Veljka Petrovića i 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

Festival u trajanju od osam dana obuhvata više različitih programa, pored glavnog muzičkog biće i dosta pratećih programa, književnih, likovnih i ostalih manifestacija. Pored čuvenog Natpevavanja horova, u kome ove godine učestvuje pet horova iz Makedonije, Italije, Republike Srpske i dva iz Srbije, publika u Negotinu imaće priliku da vidi mjuzikl Zona Zamfirova Pozorišta na Terazijama, u režiji Kokana Mladenovića, Hor Gortinija, prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja horova i koncert operske dive Jadranke Jovanović. Samostalnom izložbom će se predstaviti umetnik Željko Đurović, a posebnom izložbom Eho muzike biće predstavljeni radovi nastali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Doma kulture Negotin. Posebnu pažnju privlači i izložba skulptura iz dve privatne kolekcije – Todorović i Tomčić, Od De Kirika do Meštrovića.

Predfestivalsko veče 12. septembra biće u znaku Hajduk Veljka Petrovića, te će publika moći da pogleda monodramu Čučuk Stana u izvođenju Nataše Popovske, a na Gradskom trgu nešto kasnije i pozorišni  igrokaz Žitije Hajduk Veljka Petrovića u režiji Srboljuba Božinovića, u kome učestvuju Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac, Maja Matijević,  Adam Puslojić, Hor Hrama Svete Trojice iz Negotina i drugi.

Svečano otvaranje Festivala, kao i svake godine, održaće se 13. septembra ispred rodne kuće velikog srpskog kompozitora, a ovogodišnju svečanu besedu kazivaće pesnik Adam Puslojić.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.