54. Oktobarski salon, o feminizmu i još ponečemu…

54-oktobarski-salon-1Najstarija i najuglednija manifestacija savremene umetnosti u Srbiji, međunarodnog karaktera, Oktobarski salon, ove godine otvara se po prvi put u nekadašnjoj robnoj kući KLUZ, a sadašnjem Zepter expo centru. Oktobarski salon pod nazivom “niko ne pripada ovde više nego ti” biće održan od 11. oktobra do 17. novembra 2013. godine.

Ovogodišnji kustoski tim Red Min(e)d koji čine Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec i Jelena Petrović prvi put je odabran na javnom konkursu. Iz različitih pozicija u odnosu na iskustva i znanja i različitih mesta u kojima žive i rade (Sarajevo, Ljubljana, Minhen i Beograd) zajedno se bave istraživanjem i otkrivanjem novih polja mogućnosti delovanja kroz zajedničku ideju o feminizmu.

Izložba Niko ne priprada tu više nego ti, prema nazivu zbirke priča Mirande Džulaj, bavi se svakodnevnim životom, pitanjem kako vidimo i razumemo ljudsku/neljudsku prirodu danas u smislu održivosti zajedničkog i zajedništva, kroz odnos između individualnog i kolektivnog i polazi od projekta Red Min(e)d pod nazivom Living Archive (Živi arhiv).

U fokusu ovogodišnjeg Salona je feminizam koji živi u praksi, društvena imaginacija budućnosti koja ima pokretačku snagu transformacije svakodnevnog života i istovremeno u sebi nosi politiku odgovornosti prema društvu i okolini.

Ovogodišnji 54. Oktobarski salon otvoreno poziva publiku na aktivno učešće u programu i promišljaju koncepte koje su kustoskinje objedinije u ovogodišnju izložbu.

Prvih dana Salona očekuje se i najintenzivniji program, uz prisustvo većine umetnika.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.