Akademik Vladeta Jerotić prvi dobitnik nagrade za životno delo “Dositej Obradović”

 

Vladeta JErotić

Akademik Vladeta Jerotić, izvor fotografije: RTS

Nagrada Dositej Obradović za životno delo biće uručena prvom laureatu, akademiku Vladeti Jerotiću 22. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Predsednik UO Zadužbine “Dositej Obradović ” Radomir Putnik kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta da se nagrada koju je Zadužbina ustanovila prošle godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, prvi put dodeljuje. Nagrada se, kako je ukazao sastoji od novčanog iznosa koji obezbeđuje Ministarstvo kulture i informisanja i plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donira Narodna banka Srbije.

– Ustanovljena je za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada ili ih je utemeljio u srpskoj sredini veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović, za životno delo pre svega učitelju u najplemenitijem smislu te reči kakav je bio Dositej, istakao je Putnik. On je podsetio da je Dositej od sredine 18. veka do smrti 1811. godine putovao Evropom, govorio jedanaest jezika i za svog dugog života bio je najviše učitelj, ali to je shvatao kao učenje drugih ali i samog sebe.

– U poznim godinama, 1807.godine, Dositej je došao u Srbiju i doneo sve što je imao, kao osoba koju je odlikovao asketizam, svoju biblioteku je poklonio narodu, a sav novac koji je imao dao je Karađorđu za ustanike, rekao je Putnik. Upravo takav stvaralački, filozofski i etički put sledi akademik Vladeta Jerotić, prvi dobitnik nagrade koja treba da nagradi krunu stvaralaštva neke ličnosti, nagrade za celokupni doprinos nauci, kulturi i umetnosti naroda Srbije.

Dositej Obradović

Dositej Obradović

Prema rečima predsednika žirija Vojislava Jelića odluka je doneta jednoglasno jer je akademik Jerotić svojim životom, delom i delovanjem po svemu na tragu misije koju je u srpskom narodu ostvario Dositej Obradović.

U obrazloženju žirija, u kojem su pored Jelića bili i Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević, ocenjeno je da Jerotićevo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo, prožeto izrazitom humanističkom crtom njegove ličnosti, prevazilazi i natkriljuje sve posebnosti i isključivosti svojstvene našem vremenu.

-Nagradu je dodelio sam Dositej, žiri je samo glasno govorio, jer su obojica učitelji čoveku i prosvetitelji narodu, istakao je Jelić.

U subotu u podne kada će akademik Jerotić primiti nagradu na Velikoj sceni pod moderatorsvom legendarne Rade Đuričin biće upriličen umetnički program pod nazivom “Samo dela ljubavi ostaju” u režiji Ivane Dragutinović Maričić i izvođenju dramskih i operskih umetnika, a poklon je Narodnog pozorišta.

Vladimir Đuričić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

2 Responses to Akademik Vladeta Jerotić prvi dobitnik nagrade za životno delo “Dositej Obradović”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.