Aki Zum – Zavrti boje oko sebe – nađi oblik svoje duše

Aki Zum je umetničko ime iza koga stoji Ana Pajević, srpsko-švedska slikarka, čiji koreni kreću iz – Arilja. Živela je u Srbiji, Švedskoj, školovala se u Amsterdamu, na Gerrit Rietveld Academie, stvarala i usavršavala se u Njujorku, Italiji, Španiji.

Ovih dana, tokom manifestacije ARLEMM, Aki Zum je ostvarila jednu od svojih žellja: da  gradu u kome je provela deo svog detinjstva naslika i pokloni jedan mural. Da bi se sve to odvijalo u vreme Arlemm-a, Ana Pajević je doputovala iz Malmea u kom živi, sa svojim sinom koji je tek prohodao. Uz pomoć volontera Arlemm-a, Ana Pajević Aki Zum  stvarala je ovih dana veliki mural eksplozivnih boja, nazvan Interferencija.

Aki Zum na Arlemm-u, slikanje murala za Arilje, 2016.

Aki Zum na Arlemm-u, slikanje murala za Arilje, 2016. Foto ARLEMM

Šta je Aki Zum? Objasnite nam.

Kad sam studirala u Amsterdamu, napravila sam kratki film pod nazivom „Aki Zum“. Govorio je o postojanju na dva različita mesta istovremeno. Ovde i negde drugde. Kad radim, to mi dozvoljava da budem na dva različita mesta u isto vreme, gotovo u drugom svetu, punom živopis- nih boja, naglašenih linija i zabavnih bića.

Na internetu se nalaze brojne informacije o „Aki–Džungli“, ciklusu „Crno i belo“, mogu se videti fotografije Vaših dela. Posredno doživljeno, preko internet fotografija, sve deluje sveže, iskreno, slobodno, živo – neodoljive životinje krupnih očiju imaju i – zube! Gde žive ove životinje– u nama, oko nas, ili možda samo u Vama?

Za mene ova bića su svuda, u različitim vrstama, oblicima, veličinama. Ona su autoportreti i portreti drugih. Predstavljaju različita raspoloženja, osećanja, misli i iskustva.

Aki Zum tokom slikanja murala u Arilju, foto Milan Pajević

Aki Zum tokom slikanja murala u Arilju, foto Milan Pajević

U Vašim radovima dominiraju mačji atributi i ljudske oči? Zašto?

Ima dosta mačjih karakteristika u mojim likovima, ali oni nisu mačke. Oni su mešavina nekoliko životinja sa ljudskim kvalitetom. Različite životinje imaju različite atribute koji ih definišu. Mačke su vrlo nezavisna bića. One rade upravo ono što osećaju i brinu o sebi.

U intеrvjuu koji ste nedavno dali za„ArtLoveNewYork“ blog objašnjavate da imate mnoštvo ideja i malo slobodnog vremena, ali da planirate učešće na ARLEMM-u. Čime Vas je ARLEMM pridobio? 

Kao dete mnoga sam leta provela u Arilju kod babe i dede. Odatle nosim veoma draga i topla sećanja koja zauzimaju posebno mesto u mom srcu i počastvovana sam što sam u mogućnosti da učestvujem na ARLEMM festivalu i učinim nešto za grad i stanovnike Arilja. Pre tri godine bila sam u Arilju sa svojim ocem  da posetim baku. Posle ručka pili smo kafu u kafeu preko puta crkve i započeli smo razgovor o tome koliko je Arilje lepo. U jednom trenutku rekla sam da bi bilo lepo nacrtati mural u Arilju. Jedna ideja vodila je drugoj i sadase to i ostvarilo. Osećam da bih želela da uzvratim ovom gradu, jer je on meni dao toliko toga. Muzika i likovna umetnost idu zajedno, ARLEMM promoviše kreativni duh i omogućava svima da uče, podučavaju, gledaju i slušaju nešto drugačije i tome se istinski radujem.

Dubravka Matović (za prateći zvanični časopis ARLEMM-a)

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.