Artisove praznične čarolije – red kolača, red umetnosti

 

pozivnica

Mogu li se spojiti poslastice i umetnost – pitanje je na koje, uz osmeh i ne bez tajnovitosti, potvrdno odgovara Tamara Ognjević, istoričar umetnosti i gastroheritolog,  osnivač i direktor Artis centra. Ova ugledna naučnica naglašava da ovu tvrdnju nedvosmisleno dokazuje dobar deo istraživačkih i izložbenih projekata koje priređuje Artis centar, a koji će ovog decembra proslaviti sedmi rođendan. Tim povodom, a u saradnji sa Aleksandrom Maček i restoranom Radost Fina Kuhinjica, Artis centar organizuje 17. decembra 2016. vrlo zanimljivu izložbu-sajam u Beogradu.

– Želimo da publici predstavimo priču o Božićnim kolačima uz mini izložbu ovih zanimljivih poslastica u čijoj pripremi su nam pomogli pre svega naši prijatelji iz novosadske poslastičarnice Vremeplov sa kojima smo već radili više rekonstrukcija istorijskih kolača kakvi su recimo panforte ili lebkuhen – kaže Tamara Ognjević o slatkim čarolijama koje će publika moći da kuša, ali da o njima i sluša u event prostoru restorana Radost Fina kuhinjica u Pariskoj 3 od 12 do 20 časova.

dsc_3042Uz Božićne kolače posetioci će biti u prilici da upoznaju umetnike, kulinare i vinare sa kojima je Artis centar sarađivao na projektu Gozba izlaganom u Parizu ove godine. Družiće se sa književnicima koji se u svojim delima bave umetnošću i baštinom, gastronomijom i putovanjima – Sanjom Domazet, Milisavom Savićem i Vladimirom Pištalom.

– Mi, u stvari, na Artisovim čarolijama pružamo priliku publici da vidi šta je to čime se bavimo i da na taj način zaviri u raskošnu riznicu materijalnog i nematerijalnog nasleđa -kaže Tamara Ognjević posebno srećna što će se 17. decembra predstaviti Muzej slatka – Kuća Cvetića iz Kraljeva i Muzej kuglofa i kolača „Gea“ iz Sremskih Karlovaca, dva mala muzeja nematerijalne baštine fokusirana na poslastice.

Milisav Savić, Sanja Domazet i Vladimir Pištalo

Milisav Savić, Sanja Domazet i Vladimir Pištalo biće gosti na Artisovim čarolijama

Sajam-izložba Artisove čarolije okuplja dizajnere nakita i tekstila, slikare svile i stakla, umetničke zanatlije koji izrađuju suvenire inspirisane lepotom narodnih rukotvorina, keramičare i umetnike koji se bave oblikovanjem gotovo zaboravljenih prazničnih čestitki. Obogaćene zanimljivim pratećim programima Čarolije omogućavaju da se razume Artisov koncept sinteze umetnosti i gastronomije, kreativnosti i doživljaja na kojem ovaj centar poslednjih nekoliko godina oblikuje i programe u oblasti kulturnog i kreativnog turizma, čiji je cilj da pre svega predstave baštinu Beograda i Srbije.

Muzej slatka i Muzej kuglofa

Na Artisovim čarolijama predstaviće se Muzej slatka – Kuća Cvetića iz Kraljeva i Muzej kuglofa i kolača „Gea“ iz Sremskih Karlovaca

Artis je mali sistem dobro prihvaćen od svojih starijih, velikih kolega. Zahvaljujući toj činjenici naš novosnovani klub prijatelja okuplja ugledne muzejske institucije, medije i pojedince u okviru kreativne elite naše zemlje. Posebno nas raduje što publika prepoznaje način na koji mislimo i delamo, jer i Artisove čarolije kao i drugi programi koje radimo predstavljaju samo načine da najširu publiku upoznamo sa umetnošću, baštinom i kulturom – objašnjava Tamara Ognjević.

Deo kolača će se pojesti, deo prodavati, ali glavnicu je Artis centar namenio Domu za stare lica na Voždovcu. Kako kažu, za praznike se svi uvek usredsrede na decu, i bake i deke potroše poslednji dinar svojih penzija na unuke, pa su oni odlučili da se božićnim poslasticama zaslade baš oni koji imaju najveće srce. Uostalom s prvim poslasticama se uvek upoznamo u kuhinji naših baka i taj slatki ukus ostaje kao najlepša uspomena.

Kompletan program Artisovih čarolija možete pronaći OVDE

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.