Biografski dokumentarci na BELDOCS-u

Jubilarni 10. Beldocs ove godine donosi  89 filmova iz 40 zemalja sveta, svrstanih u trinaest programskih celina, u četiri premijerne sale. U ovoj sadržajnoj raznovrsnosti, pažnju su nam privukli i biografski dokumentarci. Predstavljamo neke od njih:

Ingrid Bergman – Njenim rečima    (Stig Björkman, Švedska, 2015, 114′)

Ingrid Bergman Njenim rečima, BELDOCS 2017

Ingrid Bergman Njenim rečima, BELDOCS 2017

U proleće 2011. godine reditelj Stig Bjorkman sreće se sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da “napravi film o Mami”. Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike. Sedam puta nominovana i nagrađena sa čak tri Oskara, Ingrid Bergman bila je jedna od najtalentovanijih glumica zlatnog doba Holivuda i ostala je upamćena po nesvakidašnjim izvedbama u filmovima Kazablanka (1942), Plinska svetlost (1944) i Jesenja sonata (1978).

Ben Gurion – Epilog   (Yariv Mozer, Izrael, Francuska, 2016, 70`)

U dubokom podzemlju arhiva otkriven je šestosatni snimak intervjua sa jednim od najvećih vođa u modernoj istoriji, Davidom Ben-Gurionom.  Godina je 1968. i on ima 82 godine, što je vreme pet godina pre njegove smrti. Živi u svom povučenom domu u pustinji, odvojen od svakog političkog diskursa, što mu omogućava neopterećeno retrospektivno viđenje cionističkog poduhvata. Ben-Gurionov introspektivni pogled u dubinu duše u fokusu je ovog filma, a njegov jasan glas pruža začuđujuću viziju ključnih savremenih odluka i budućnosti Izraela.

Ben Gurion, Epilog, Beldocs 2017

Ben Gurion, Epilog, Beldocs 2017

Helmut Berger, Glumac (Andreas Horvath, Austrija, 2015, 90`)

Helmut Berger, glumac, BELDOCS 2017.

Helmut Berger, glumac, BELDOCS 2017.

Neumoljiv, a istovremeno i intiman prikaz jednog od legendarnih glumaca, i bivše muze Lućina Viskontija, Helmuta Bergera. Na vrhuncu slave i lepote, Helmut Berger oslikava bogat džet set stil života sedamdesetih. U poslednje vreme se zadovoljio privatnijim i skromnijim stilom života. Čovek, čiji nas prikaz kralja Ludviga II u istoimenom Viskontijevom filmu još proganja, sada predsedava oronulim dvosobnim stanom u predgrađu rodnog grada Salcburga u Austriji. U ovom malom, skrivenom kraljevstvu vreme je naizgled stalo. Česte promene raspoloženja Helmuta Bergera, kao i njegove iznanadne provale agresija, podsećaju na tirade glumca Klausa Kinskog. Ali film otkriva šta zapravo grubost njegove ličnosti predstavlja: želju za pažnjom, bliskosti i intimnosti.

BOJS, (Andres Veiel, Nemačka, 2017, 107′)

BOJS (Beuys), muškarac sa šeširom, nešto filca i ‘Fetteckeom’. (naziv autorovog umetničkog rada, prim.prev). Trideset godina nakon svoje smrti, i dalje se smatra vizionarom, daleko ispred svog vremena. Bojs boksuje, debatuje, drži predavanja i objašnjava sliku mrtvom zecu. Pita, uz širok osmeh: ‘Da li želite revoluciju bez smeha?’ Kroz dopadljiv kolaž brojnih, ranije nekorišćenih vizuelnih i audio materijala, režiser Andreas Veiel i njegov tim stvorili su jedinstvenu hroniku: ’Beuys’ nije portret u uobičajenom smislu, već intiman pogled na ljudsko biće, njegovu umetnost i njegov svet ideja.

Ad

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.