Blago Kosova i Metohije na zgradi Skupštine grada

Srednjovekovna baština Kosova i Metohije, Ohillusions

Srednjovekovna baština Kosova i Metohije, Ohillusions

Kulturizacija, novi pojam za digitalnu umetnost koja predstavlja prave vrednosti

Tokom dva dana novembra 2015. godine, na zgradi Skupštine grada Beograda smenjivale su se ogromne digitalne slike i citati ljudi koji su ostavili traga u našem društvu. Projekat Znameniti Beograđani koji je napravila grupa „Ohillusions“ izmamila je različite emocije na licima prolaznika i podsetila na one nezaboravne ličnosti čija dela imaju neprolazne vrednosti, a koji su dali duh i dušu gradu. Oduševljeni sugrađani tako su se uz pomoć moderne tehnologije i Skupštine grada koja je primenjena kao scenografska podloga podsetili naših velikana Nušića, Dušana Radovića, Andrića i drugih.

Kulturizacija, Ohillusions

Kulturizacija, Ohillusions

Grupa Ohillusions priprema novi projekat koji će tokom tri dana, 25, 26. i 27. decembra 2015. godine, od 18.30 do 21.30 sati, biti održan na istom mestu, na fasadi Skupštine grada Beograda, sa kojom je ova kompanija potpisala ugovor o saradnji na godinu dana. Projekat „Kulturizacija“ u potpunosti je donacija grupe „Ohillusions“, a Grad Beograd dao je podršku u pružanju mogućnosti da se projekcije prezentuju na Skupštini grada.

Decembarski projekat posvećen je srpskoj srednjovekovnoj umetnosti na Kosovu i Metohiji, a autor projekta je dr Dušan Jovović. Kroz 4D mapiranje, organizatori će prikazati srpsko nacionalno blago od fresko-slikarstva do arhitekture manastira i crkava. Ovo je ujedno i doprinos globalnoj akciji #NoKosovoUneso a Ohillusions ovim projektom želi da podseti javnost koliko je važno očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Sve do oktobra 2016. godine Ohillusions će prikazati šest premijera i trideset projekcija kojima će ispričati priču o Beogradu, Srbiji i ljudima i događajima koji su ostavili pečat.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.