DIVNA i MELÓDI na Kolarcu: PESMA HERUVIMA za jubilej

 

PESMA HERUVIMA  naziv je koncerta kojim će Divna Ljubojević i Hor i studio za duhovnu muziku MELÓDI, zajedno sa publikom, obeležiti značajan jubilej – 30 godina stvaralaštva.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu,  24. novembra 2022. godine, s početkom u 20 časova, Divna i MELÓDI će slušaoce provesti kroz vremensko i prostorno putovanje od 19. do 21 veka, izvodeći dela kompozitora klasične muzike Rusije, Belorusije, Srbije, Grčke. Ovaj nastup istovremeno će biti i vremeplov kroz tridesetogodišnji rad Hora i studija za duhovnu muziku MELÓDI.

Pored spoja tradicionalnih napeva u novim aranžmanima i horskih kompozicija savremenih autora, posebna pažnja ovog koncertnog nastupa posvećena je HERUVIMSKOJ PESMI.

Gost koncerta koji će se pridružiti na sceni Melódima je muški ansambl Sv. Jefrem iz Budimpešte, koji od 2002. godine na svom repertoaru neguje grčku, rusku i mađarsku vizantijsku muziku, pod rukovodstvom osnivača i dirigenta Tamasa Bubna. Ovo je njihov prvi nastup u Srbiji.

 Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Ulaznice su u prodaji od 10. oktobra 2022. na blagajni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

******

Divna Ljubojević, dirigent, kompozitor, pojac i interpretator duhovne muzike.

Divna Ljubojević je u svetu prepoznata ne samo kao autentičan interpretator duhovne muzike, kulturni misionar i promoter  muzičke tradicije zemalja vizantijskog kulturnog kruga, već i kao neponovljivi umetnički dar i „anđeoski glas“ zbog kog joj se otvaraju vrata novih i drugačijih angažmana. Ostaće zabeleženo da je upravo Divna učestvovala u stvaranju prve hologramske opere na svetu.  Njen misionarski rad krunisan je i ordenom Počajevske ikone Majke Božije „za propoved Pravoslavlja pojanjem“.

Sa grupom prijatelja, Divna Ljubojević osniva Hor i studio za duhovnu muziku MELÓDI, koji kontinuirano nastupa tokom svih proteklih 30 godina na više od 800 koncerata u zemlji i inostranstvu, ostvarujući nastupe na najrazličitijim delovima sveta, objavljujući albume u Srbiji, Rusiji, Francuskoj, SAD, Ukrajini, Belorusiji i bogateći  repertoar stotinama kompozicija. Tokom svih godina trajanja, MELÓDI nedeljom i praznicima poju u Manastiru Vavedenje u Beogradu.

Hor Sveti Jefrem iz Budimpešte osnovan je 2002. godine, a danas je jedan od najcenjenijih vokalnih ansambala u Mađarskoj.Specijalizovali su se za grčku, rusku i mađarsku vizantijsku muziku, ali njihov raznovrsni repertoar osim crkvene muzike, uključuje i snažna izvođenja savremene, filmske i popularne muzike,ka o dela slavnih mađarskih kompozitora Lista i Bartoka. Osnivač i dirigent hora je Tomas Bubno. I ovaj hor obeležava jubilarnu godinu u svom trajanju, 20 godina od osnivanja.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.