Đorđu Despiću uručena nagrada Miloš Crnjanski

Đorđe Despić, Nagrada Miloš Crnjanski

Nagrada Miloš Crnjanski dodeljena je književniku Đorđu Despiću za knjigu poezije „Pesme i drugi požiljci“. Nagrada se dodeljuje od 1981. svake druge godine, prema želji osnivača nagrade Vidosave Crnjanski ,domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Miloš Crnjanski – roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoari. Nagrada se dodeljuje za delo od izuzetne vrednosti, a na jučerašnjoj svečanosti posvećenoj Đorđu Despiću i njegovoj knjizi priustvovao je i poslednji laureat Filip Grbić koji ju je poneo za roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“.

Ovo je prva knjiga poezije koja je ponela ovu nagradu, koja je do sada dodeljivana za drame, romane, pripovetke… rekao je predsednik Zadužbine Miloš Crnjanski i stručnog žirija, prof. dr Milo Lompar. Odlukom žirija, u čijem sastavu su bile i dr Slađana Jaćimović i dr Bojana Stojanović Pantović, književnik Despić se svrstao među više od pedeset dobitnika ove prestižne književne nagrade, koju su poneli i Borislav Pekić, Dušan Kovačević, Borislav Mihajlović Mihiz. Sastoji  se od povelje i medalje sa likom Miloša Crnjanskog i novčanog dela u iznosu od 2000 evra.

-Izdavačka kuća „Кlett” prepoznala je važnost ovog poduhvata – u želji da podrži mlade pisce i u saradnji sa Zadužbinom od 2013. godine obezbeđuje nagradu za dobitnika, rekao je Lompar pred svečano uručenje. Laureatu je nagradu predala direktorka „Kletta“ Gordana Knežević Orlić koja je izrazila zahvalnost što je ova izdavačka kuća, kao jedna od najvećih obrazovnih ustanova, uključena i ovom nagradom u negovanje vrednosti značajnih za odrastanje mladih. Po rečima dr Bojane Stojanović Pantović, nevelika zbirka Đorđa Despića od 32 pesnička teksta „Ožiljci i druge pesme“ pada u pravi čas i za autora i za čitalačku publiku. Piščevo stvaralaštvo uporedila je sa onim što su svojim perom donosili  jedan Vinaver,  Petrović, Kafka, te sam Crnjanski u pojedinim radovima…

Dodela nagrade Miloš Crnjanski

Nagrađeni pesnik je iz ličnog ugla progovorio o uticaju Miloša Crnjanskog na njegov život, profesiju i stvaralaštvo. Kako se čulo, životni pečat dao je prvi susret sa rečima poeme „Stražilovo“, jedne noći na III Programu Radio Beograda na stogodišnjicu rođenja Crnjanskog.

-Te noći sam shvatio kolike su lepota i moć književnosti, te noći sam spoznao šta mi je činiti u životu – rekao je Đorđe Despić.

 Usledio je upis na srpsku književnost na Filozofskom fakultetu, da bi na stogodišnjicu objavljivanja Lirike Itake dobio nagradu koja nosi ime srpskog velikana književnosti.

-Zar poezija nije čudo, zar Crnanjski nije čudo? – zapitao se laureat Despić, danas vanredni profesor na Teoriji književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je  pre nagrađene zbirke poezije objavio tri knjige.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.