Edmond Rostan, Kralj-Petrova četiri vola

Vladimir Becić, Vukosava iz Blažuja

Piše: Milan Pajević

Priča o jednom portretu, jednom slikaru, jednoj fotografiji pretočenoj u platno i jednoj pesmi.
Februara 2019. godine bili smo na slavi kod kumova. Posle opuštenog ručka sedeli smo u velikom salonu stana u Zmaj Jovinoj. U jednom trenutku kroz odškrinuta vrata u susednoj prostoriji sam ugledao na zidu portret devojčice, pa skoro devojke i upitao domaćicu ko je na slici. Odgovorila je da je to baka njenog supruga, a da je portret veoma star, bezmalo 100 godina. Kad su se gosti razišli, zamolio sam je da mi ga pokaže i ako zna, ispriča nešto više o sudbini žene koju je portetisao tada malo znan, ali ispostaviće se veoma poznati hrvatski slikar Vladimir Becić (1886-1954) jedan od pripadnika minhenske škole slikarstva. Na osnovu priče moje kume i nekih detalja koje sam kasnije saznao iz razgovora sa njenim unukom kao i nekih informacija od prijatelja koji je imao nekog iz familije u moskovskom hotelu Luks ali i Pariskim danima, i rodila se priča “Vukosava sa portreta iz Blažuja” o kojoj neki dugi put…
“Vladimir Becić je bio hrvatski slikar i jedan od pripadnika minhenske škole slikarstva. Sa Ljubom Babićem i Jerolimom Mišom jedan je od osnovača „Grupe trojica ”(1930.).
Nakon završetka Velikog rata od 1919. do 1923. boravio je u Blažuju kraj Sarajeva. Zatim se preselio u Zagreb, u kome je samostalno izlagao svoje slike na izložbama “Proljetnog salona”. Potom je izlago i na međunarodnim izložbama u Rimu (1911.), Ženevi (1921.) i Veneciji (1938.).
Vladimir Becić je zaslužan, ne samo za organizovanje prve samostalne izložbe savremene umetnosti u Bitolju, već i za razvoj modernog slikarstva u Makedoniji, što je od istorijskog značaja.

Kralj Petar na kolima koja vuku četiri vola, fotografija Vladimira Becića, nastala 6. novembra 1915, tokom povlačenja vojske preko Albanije.

„Kralj-Petrova četiri vola” — pesma Edmona Rostana inspirisana Becićevom slikom.
Evo o čemu je reč. Fotografija koju je načinio Vladimir Becić 6. novembra 1915. godine u Jankovoj klisuri, prilokom povlačenja srpske vojske preko Albanije.
Kada je  L’Illustration koji je 1. januara 1916. objavio naslovnu stranu sa Becićevom fotografijom dospeo u ruke francuskom pesniku Edmonu Rostanu, autoru čuvenog Sirana de Beržeraka, koji je u tom trenutku ležao bolestan u svojoj kući u Kombu, pesnik je bio zadivljen! Slika starog i takođe bolesnog kralja, koji odbija da napusti svoj narod i zajedno sa njim prelazi surovi i nesigurni put, toliko je dirnula Rostana da je napisao poemu posvećenu njegovom herojstvu. „Kad sam to video, učinilo mi se da je sam Homer, izgnan u srpske krajeve, spregnuo kralju ta četiri vola!” govorio je kasnije Rostan”. (Po Vikipediji)
Kralj-Petrova četiri vola
To Petar Prvi, iz Srbije stare
Odlazi sedeći na ostatku kare,
Volovi vuku kola ta.
Kralj Petar ide, jer ići mora,
Preko busenja, stenja i gora.
Tajanstven pred njim stoji put.
Sa štapom, samo u svom mundiru
On ide moru, izgnanstvu, miru.
Ide u bajke rečne kut.
Četiri vola, s jarmom u luku,
Raonik slave, herojstva vuku,
No unuk Karađorđa, lav,
Da se sa bojnog polja iščupa
Četiri vola moraju skupa
Da upotrebe napor sav.
Srbin, pesnik, ratnik što stvori
Da zemlja peva, da barut zbori,
Da Petra Prvog, borca tog
Osvetli dušu, stvori za njega,
ta kola, spojiv ostatak sprega
S ostatkom zadnjim topa svog.
Pesma će isplest oreol mu cvetan.
Ponosan ko vođa, kao pastir setan.
Kako je velik izgnanik taj.
 
Edmond Rostan, 1916. prepev sa francuskog: Milutin Bojić
Milan M.. Pajević

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Edmond Rostan, Kralj-Petrova četiri vola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.