“ESTORIL” nagrađen u Velikoj Britaniji

Dejan Tiago Stanković, foto MatijaDC  via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kao jedini roman koji izvorno nije pisan na engleskom jeziku, roman ESTORIL Dejana Tiaga Stankovića dobio je nagradu HWA Crown Awards 2018  Udruženja istorijskih pisaca (Historical Writers’ Association) u Velikoj Britaniji.

Kako je žiri naglasio, radnja romana smeštena u portugalski hotel u vreme Drugog svetskog rata, u kome borave izuzetne ličnosti, kompleksna je i iznenađujuća priča koja se čita kao novootkriveni klasik.

Dejan Tiago Stanković živi i radi u Beogradu i Lisabonu. Napisao je roman Estoril i zbirku priča Odakle sam bila, više nisam. Preveo je Saramaga na srpski, a Andrića i Crnjanskog na portugalski. Za roman ESTORIL dobio je nagradu “Branko Ćopić”.

Dejan Tiago Stankovic, ESTORIL, englesko izdanje

Dejan Tiago Stanković, ESTORIL, englesko izdanje

Roman Estoril je u Srbiji objavljen kod Geopoetike a zatim u Kontrast izdavaštvu, doživeo je portugalsko, makedonsko, rusko i englesko izdanje. Iako je naglašeno da je “ratni roman”, radnja se odvija daleko od rata, u neutralnoj Portugaliji, u Estorilu u kome se nalazi i jedan omamljujući хotel – “Palasio”. U tom hotelu, tokom rata, odsedali su, uglavnom inkognito, bogati koji su bežeći od ratom zahvaćene Evrope preko Lisabona pokušavali da se domognu Engleske i Amerike, ali i mnoge druge ličnosti – od Miloša Crnjanskog i Jovana Dučića, jugoslovenskih diplomata, pa do rumunskog kralja Karola, bivšeg predsednika Poljske Panderevskog, Antoana de Sent Egziperija, a na kraju i Jana Fleminga koji upravo tu susreće Duška Popova i stvara legendarnog agenta 007. Uzbudljiv roman je po rečima autora u velikoj meri oslonjen na istorijske izvore koje je Dejan Tiago Stanković “češljao” i pretraživao čitavih osam godina. Da se trud isplatio i da je Estoril  izuzetan istorijski roman svedoči  i nagrada koja stiže iz Velike Britanije u ovom trenutku, ali pre svega i čitalačka publika koja ovu knjigu već par godina “ne ispušta iz ruku”.

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.