GOZBA i Živeti prošlost – srpska srednjovekovna gastronomija

Srednjovekovna gozba

Gozba, dizajn © Boško Ognjević i Artis centar

U povodu teme broja 24 : Gozba, koju Avant art magazin ostvaruje u saradnji sa Artis centrom i Tamarom Ognjević.

Multimedijalna izložba Gozba, održana u oktobru u Beogradu, predstavlja prvu etapu izlagačkih aktivnosti u sklopu naučno-umetničkog projekta Živeti prošlost – srpska srednjovekovna gastronomija, čiji je nosilac Artis centar iz Beograda. Organozovana je zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Artisovog projektnog tima sa uglednim institucijama i pojedincima, koji podržavaju koncept komparativnog istraživanja gastronomije kao nematerijalne baštine i njene implementacije u kompleksnim, ali važnim procesima čuvanja i komuniciranja našeg nasleđa.

Projekat  Živeti prošlost već pet godina okuplja naučnike, umetnike, kulinare i druge kreativne ljude s ciljem da se istraži gastronomsko nasleđe i kultura obedovanja ovdašnjeg prostora. Priča koja je započela ličnom pasijom i radoznalošću istoričarke umetnosti i književnice Tamare Ognjević, koja je autor i rukovodilac projekta Živeti prošlost, vremenom je prerasla u sveobuhvatno, multidisciplinarno istraživanje praćeno eksperimentalnim rekonstrukcijama, ali i u umetničku inicijativu oblikovanja novih dela inspirisanih estetikom, temama i idejama iz prošlosti. Održano je na desetine radionica i predavanja. Gostovalo se na brojnim tribinama, konferencijama i seminarima. O medijima, koji su pokazali višestruko interesovanje za projekat i sve ono što je iz njega proisteklo, da se i ne govori. Posebno je zanimljiva činjenica pozitivne reakcije međunarodno stručne javnosti, ali i šire kulturne publike. Rečju, gastronomsko nasleđe Srbije pokazuje da govori sve jezike sveta i da predstavlja neslućeni potencijal kako u istraživačkom, tako i u svakom drugom pogledu. Svi ovi elementi su doprineli da projekat Živeti prošlost danas uživa podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Međunarodnog saveta muzeja i Uneskovog departmana za turizam, gastronomsko nasleđe i razvoj, kao i brojnih muzeja, fakulteta i drugih kulturnih i obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu. Svakoga dana stičemo nove partnere, saradnike i prijatelje, a od juna ove godine, gastroheritologija, ta mlada naučna diciplina nastala kao plod naših istraživanja, dobila je mesto u Uneskovoj deklaraciji iz Barselone, i na taj način doživela i međunarodno priznanje.

Izložba Gozba, koju smo realizovali u saradnji sa Galerijom nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti i čije se gostovanje u zemlji i inostranstvu nastavlja i tokom 2015/2016. godine, predstavlja svojevrsni omaž našem minulom radu, ali i uvod u neke nove programe i planove. Ona je prilika da kulturnoj javnosti ispričamo priču o velikoj gastronomsko-istraživačkoj, ali i umetničkoj avanturi, o svim zanimljivim i neobičnim pojavama i događajima sa kojima smo se „sreli“ za trpezom naših predaka.
Naposletku kao i svaka pomena vredna gozba u istoriji, umetnosti i književnosti i ova naša pretenduje da bude hrana duha i tela. To je jedini način da zaista budemo siti i zadovoljni.

Tim projekta Živeti prošlost

© Artis Center

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.