Grafički kolektiv, kolektivna slika i prilika svih nas

Galerija Grafički kolektiv, logo

Galerija Grafički kolektiv, logo

Da li će nestati GRAFIČKI KOLEKTIV ili će se, zbog novonastale situacije u kojoj je restitucijom prostor galerije promenio vlasnika, naći neko rešenje, kako bi se u životu održala jedna od najstarijih galerija u Beogradu?

Grafički kolektiv je od svog osnivanja 1949. godine, kada je prva posleratna generacija umetnika grafičara osnovala grafički atelje, kontinuirano radio na razvoju i unapređenju umetnosti grafike i grafičkog dizajna. U istoriji domaće umetnosti, Grafički kolektiv zauzeo je značajnu ulogu, naročito od 1952. godine kada je uz grafičku radionicu dobio i izlagački prostor. Grafički kolektiv, rođen u entuzijazmu mladih stvaralaca bio je jedno vreme vesnik svega novog i drugačijeg u domaćoj umetnosti, pa će tako ostati zabeleženo da je u ovoj galeriji 1958. godine prvu samostalnu izložbu imao Leonid Šejka, da je prvi hepening u Beogradu održan upravo u Grafičkom kolektivu ispred koga je Olja Ivanjicki spalila svoju lutku dvojnicu. Ova prostorom nevelika, ali značajna i nezaboravna galerija dva puta je bila domaćin izložbama Mediale (1959, 1960), u ovoj su galeriji kao društvo delovali Ćelić, Srbinović, Maskareli, Vujaklija i drugi. Bila je organizator brojnih međunarodnih izložbi a kada bismo nabrajali domaće umetnike, malo bi njih se našlo koji bar nekad nekim radom nisu učestvovali u aktivnostima Grafičkog kolektiva.

Enterijer ove galerije stvorio je arhitekta Peđa Ristić. Grafički kolektiv je neizbrisiv deo istorije naše umetnosti, on je bio mesto stvaranja, druženja, pomeranja granica u novoj umetnosti, susreta i velikog pamćenja. Zato je veoma važno pronaći rešenje da galerija opstane, možda i u nekom novom prostoru ali da se tradicija, kontinuitet i sve što Kolektiv predstavlja ne izbriše gumicom zaborava i nebrige.

Zbog toga u celini prenosimo pismo medijima koje je uputio profesor Branimir Karanović, predsednik Upravnog odbora Grafičkog kolektiva:

Pozivnica za prvu samostalnu izložbu Leonida Šejke, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 11. septembar 1958.

Pozivnica za prvu samostalnu izložbu Leonida Šejke, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 11. septembar 1958.

Dragi naši prijatelji novinari,

Od petka, 2. septembra, tekstom u Večernjim novostima („Sumrak galerije“) „duh je izašao iz boce“ i najavljen je problem u kojem se nalazi Grafički kolektiv.

O čemu se radi?

Postojeća situacija rezultat je procesa restitucije. Preciznije, prostor u kome se nalazi Grafički kolektiv od 1949. godine (enterijer je delo arhitekte Peđe Ristića) vraćen je naslednicima porodice Ninčić – REŠENJEM Agencije za restituciju (17.7.2015). Potpisan je ugovor između vlasnika i Grafičkog kolektiva kojim je garantovano da naredne tri godine (do 18.7.2018) možemo ostati u istom prostoru. Njihov advokat i Poslovni prostor obavestili su nas o novoj situaciji tek decembra meseca.

Ovaj ugovor je prestao biti validan ovog leta kada su vlasnici prodali prostor firmi Feniks Slatka kuća d.o.o, sa Zlatibora. Za ovu promenu smo saznali i iz elektronskog pisma koje su nam novi vlasnici poslali, a sa namerom da se produži ugovor o zakupu.

Obrt situacije nas je zatekao jer smo očekivali – po etičkom principu – da će naslednici prvo nas obavestiti u vezi sa prodajom. Drugi pravni lek je, u tim procesima, da država Srbija ima pravo preče kupovine.

Kako ste i vi dugogodišnji prijatelji naše kuće i pored umetnika učestvujete u afirmisanju programskih delatnosti Grafičkog kolektiva vaša podrška, u ovom kontekstu, mnogo znači.

Želja umetnika i šire kulturne javnosti je da Grafički kolektiv ostane u ovom prostoru, ako je ikako moguće. Ako pravno to nije izvodljivo, sledeći korak je potraga za novim prostorom u kome ćemo nastaviti našu delatnost.

Ceneći vaše profesionalne aktivnosti i entuzijazam kojim doprinosite medijskoj afirmaciji i zajedno sa nama gradite identitet Grafičkog kolektiva, ovom prilikom bismo želeli podršku šire javnosti i adekvatnu medijsku propraćenost, uz nastojanje da se shvati i ceo kontekst našeg problema.

Takođe, iskreno želimo da u narednom periodu – o aktuelnom pitanju budućnosti Grafičkog kolektiva – naša saradnja doprinese rešavanju ove situacije objektivnim izveštavanjem, a u cilju očuvanja profesionalnog integriteta Grafičkog kolektiva.

Očekujemo i nadamo se da ćemo zajedničkim delovanjem ostvariti najbolje rešenje Slučaja Grafički kolektiv u ovoj nezavidnoj situaciji.

Sve informacije o istoriji i aktivnostima Grafičkog kolektiva možete naći na našem sajtu ili dobiti kod nas u Galeriji.

Srdačan pozdrav
prof Branimir Karanović
Predsednik upravnog odbora Grafičkog kolektiva

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Grafički kolektiv, kolektivna slika i prilika svih nas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.