Izložba fotografija “Boja -RGB” u Grockoj

Predrag Đurđić, Izložba BOJA RGB,

Predrag Đurđić, Izložba BOJA RGB, Centar za kulturu Grocka

U Centru za kulturu Grocka, Rančićeva kuća,  u četvrtak, 26. januara 2017. godine u 18 časova, biće otvorena samostalna izložba umetničke fotografije pod nazivom „Boja – RGB“ autora Predraga Đurđića. Na otvaranju izložbe predstaviće se učenici Osnovne muzičke škole „Grocka“.

Autor izložbe Predrag Đurđić u uvodnoj reči o izložbi kaže:

“Isak Njutn je 1666. godine prvi dokazao da se svetlost uz pomoć prizme može razložiti na spektar boja. To znači da se sunčeva bela svetlost sastoji od svetlosnih zraka različitih boja i da svaka od tih boja ima i svoju talasnu dužinu.

R Crvena od 600 do 700 nm, G Zelena od 500 do 600 nm, B Plava od 400 do 500 nm.
Fotografija u boji može se razložiti na tri osnovne boje: crvenu, zelenu i plavu (red, green and blue), što se u kompjuterskoj tehnologiji skraćeno obeležava RGB.

Fotografija kao umetnost i autorsko delo fotografa mora iskazivati osećanja, misli i način viđenja objekta koji zaokuplja njegovu pažnju – finalni rad koji iskazuje njegovu senzibilnost prema objektu snimanja.

Gledalac koji posmatra umetničku fotografiju, drugačije je vidi nego što bi video originalni prizor, zato što je posmatra na način koji je umetnik nametnuo. Međutim, fotografija je umetnički rad kad autor ne robuje preciznoj tehnici i strogim zanatskim pravilima, već navedeno koristi u funkciji sopstvenog izražavanja i viđenja snimajućeg objekta.

Kod digitalne fotografije, mogućnosti autorskog izražavanja korišćenjem programa za obradu fotografija nemaju više tehničke granice, i odigravaju se neviđene mogućnosti umetničkog izražavanja, gde foto-oprema služi samo kao alat za stvaranje umetničkog dela.

Sa pojavom kvalitetnih štampača, digitalnom štampom ne samo na foto-papiru, nego i na grafičkom papiru i slikarskom platnu, foto-opremu kao alat koriste mnogi slikari, grafičari i arhitekte, da bi se iskazali u primenjenoj i likovnoj umetnosti…“

Predrag Đurđić (1958) rođen je u Beogradu. Diplomirao je 1981. na Akademiji za film i televiziju VGIK – Moskva, odsek filmska i TV kamera. Od 1982. godine član je Asocijacije foto i filmskih radnika Srbije, od 1990. član Udruženja novinara Srbije, a od 2014. godine član ULUPUDS-a. Od 2006. godine aktivno se bavi umetničkom fotografijom na temu „Svet oko nas“ i „Apstrakcije” – ciklusima fotografija prirode viđeni okom autora. Godine 2014. pridružuje se grupi fotografa pri “Stark magazinu”, internacionalnom časopisu za umetničku fotografiju.
U statusu je samostalnog umetnika, živi i radi u Beogradu.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.