Izložba “Gospodin Pavle Beljanski (1892-1965)”

gospodin-p--beljanski_660x330U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965). Izložbom realizovanom povodom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 (9 – 18. maj), pod sloganom „Heroji kulturne baštine“ i povodom 11. Evropske noći muzeja (16. maj), obeležava se 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate. Postavka autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, prvi put objedinjuje i prikazuje do sada manje poznate detalje iz biografije Pavla Beljanskog.

Pošto je sakupio najcelovitiju zbirku umetničkih dela srpskog slikarstva prve polovine XX veka i poklonio je srpskom narodu, Pavle Beljanski (1892–1965) je postao jedan od njegovih najvećih darodavaca. Najbliži i najintimniji prijatelji Pavla Beljanskog bili su članovi porodice. Uz njih, formiranju ličnosti Beljanskog doprinelo je i upoznavanje s kulturom evropskih metropola, zatim poznanstva s mnogobrojnim članovima diplomatskog kruga, među kojima su bili Jovan Dučić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Rastko Petrović, kao i druženje sa umetnicima i kulturnom i intelektualnom elitom vremena. Pored obilazaka muzeja, galerija i antikvarnica, podjednako je uživao i u klasičnoj muzici, posetama pozorištu, igranju bridža, putovanjima, luksuznim automobilima, konjskim trkama. O tome prvenstveno svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti, sačuvani u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Postavka Gospodin Pavle Beljanski, foto SZPB

Postavka Gospodin Pavle Beljanski, foto SZPB

Postavkom je obuhvaćeno poreklo Beljanskog čime se približava život građanske porodice krajem 19. i početkom 20. veka. Pored posebno oblikovanog materijala postavke, porodičnim portretima i portretima samog Beljanskog, kao i izborom predmeta iz lične i porodične zaostavštine predstavljeno je njegovo neposredno okruženje, ali i prijateljski odnosi kolekcionara i umetnika, prvenstveno Jefte Perića, Zore Petrović, Koste Hakmana i Mila Milunovića. Predstavljanjem njegovih javnih angažovanja prate se i kretanja u diplomatiji tokom prve polovine 20. veka i konačno, stvaranje kolekcije i otvaranje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka prikazuje i portrete Pavla Beljanskog i umetnička dela koje je kolekcionar poklonio ili prodao drugim muzejima i institucijama. Izložbu su obogatili citati Beljanskog i citati drugih o njemu. Novim čitanjem i interpretacijom arhivske građe upotpunjuju se saznanja i dodaju novi komadići mozaika u sagledavanju njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnosa s porodicom i prijateljima. Na ovaj način po prvi put je predstavljen kolekcionar i osnivač jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965) (14. maj – 30. avgust 2015) pripremljen je raznovrstan prateći program u vidu autorskih vođenja, projekcija dokumentarnih filmova i koncerata.

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.