Izložba o Svetom Savi u Istorijskom muzeju Srbije

Sveti Sava srpski, otvaranje izložbe, foto Istorijski muzej Srbije

Sveti Sava srpski, otvaranje izložbe, dr Andrej Vujnović, dr Dušica Bojić Njegova svetost gospodin Irinej, foto Istorijski muzej Srbije

U Istorijskom muzeju Srbije pre nekoliko dana (5. jula 2016) Patrijarh srpski  gospodin Irinej otvorio je pred mnogobrojnom publikom izložbu Sveti Sava srpski autora dr Andreja Vujnovića.

Iako najsnažnija figura nemanjićkog doba, svetitelj, prosvetitelj, prvi arhiepiskop, utemeljivač srpske crkve, princ i monah, pisac i političar, putnik, diplomata i misionar, Sveti Sava posle osam vekova nosi više mitsko nego istorijsko obeležje, iako neizostavna istorijska ličnost, ujedno je i deo narodnog predanja. Ipak, danas nas može i začuditi činjenica da je o ovoj tako značajnoj ličnosti sačuvano malo autentičnog materijala koji bi mogao da na neki način ilustruje njegov život i rad. Pomiritelj braće, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, ktitor Studenice, Žiče, Mileševe, zajedno sa ocem obnovitelj zapustelog Hilandara na Svetoj Gori, talentovani književnik,  ostavio je ova i druga arhitektonska dela da svedoče o vremenu i istoriji. Od ličnih predmeta nije sačuvano mnogo, ali se u Mileševi čuva žezlo – štap Svetog Save koje je na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije zauzelo centralno mesto.

Za žezlo Svetog Save veruje se da ima čudotvorna svojstva, a Sava ga je kao prvi arhiepiskop autokefalne Srpske crkvve dobio 1219. godine u Patrijaršiji u Jerusalimu. Kasnije su žezlo ukrašavli monasi, pa je pored kristalne jabuke na vrhu, štap optočen srebrom. Uz levu ruku svetitelja, koja je jedina sačuvana od Sinan-pašinog vatrenog pira na Vračaru, ovo žezlo se vekovima čuvalo u Manastiru Svete trojice kod Pljevalja a onda je 2009. preneto u Mileševu gde se danas i nalazi.

IMS, Sveti Sava Srpski

Sveti Sava srpski, svečano otvaranje izložbe, foto Istorijski muzej Srbije

Izložba u Istorijskom muzeju Srbije trajaće do 28. novembra 2016. godine, ali će žezlo Svetog Save publika moći da vidi do 5. septembra 2016.

Na svečanosti povodom otvaranja izložbe Njeova svetost Gospodin Irinej istakao je da nas “duhovni putevi uvek vode Svetom Savi, koji je centralna ličnost naše istorije, kulture, a posebno naše duhovnosti i crkve.”

Autor izložbe, dr Andrej Vujnović istakao je da nije bio nimalo lak zadatak napraviti izložbu o Svetom Savi, i da je ona rezultat dugogodišnjeg istraživanja. Svakako ova izložba sagledava život, ali pre svega uticaj i značaj Svetog Save sa različitih aspekata, te se na izložbi mogu videti kopije retkih fresaka,  među kojima čuvena Bogorodica Odigitrija iz Hilandara, zatim one kje prikazuju prizore iz života Svetog Save,  pa sve do onih koje govore o prenosu moštiju Svetog Save iz Bugarske u Srbiju i čudima Svetog Save. Na izložbi su prikazani i drugi artefakti, prepisi rukopisa, delovi žitija, ali ujedno je ilustrovan i veoma živi kult Svetog Save u srpskom stvaralaštvu, crkvi i školi.

Sveti Sava srpski, poseta prilikom svečanog otvaranja izložbe

Sveti Sava srpski, poseta prilikom svečanog otvaranja izložbe

Svakako, ova dobro osmišljena i izuzetno postavljena izložba može biti samo jedan od razloga da se ovog leta uputite na Trg Nikole Pašića i posetite Istorijski muzej Srbije. Da podsetimo, pored tek otvorene izložbe Sveti Sava srpski, Istorijski muzej Srbije je, zbog velikog interesovanja, ponovo produžio izložbu posvećenu Mihailu Pupinu. Pozivamo vas da ne propustite priliku i pod istim muzejskim krovom doživite na nov način priču o dva velikana iz različitih epoha koji su zauvek utkali trag u našu kulturu, nauku, umetnost i istoriju. A za one koji će ovo leto provesti na Krfu, još jedno podsećanje – Istorijski muzej je u Srpskoj kući na Krfu napravio i novu stalnu postavku  “Srbi na Krfu 1916-18” te svvakako preporučujemo da je posetite.

na rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.