Izložba Željka Đurovića u Heksalabu

Željko Đurović, Rasprskavanje, 2012.

Željko Đurović, Rasprskavanje, 2012.

Izložba crteža, grafika i slika  Željka Đurovića, otvara se u subotu, 8.juna, u 20 sati u Galeriji „Hexalab“ u Beogradu.

Koncipirano kao izbor iz opusa, ovo Đurovićevo samostalno predstavljanje publici na uvid nudi preko dvadeset značajnih radova velikog formata, iz kojih se jasno mogu sagledati sve odlike njegovog  upečatljivog dela, utemeljenog na briljantnoj manuelnoj veštini crtanja i bojenja, snažno oslonjeno na realističko islikavanje, jasnoću i detalje.  U pitanju je  umetnost figurativnog usmerenja i snažnog ekspresivnog naboja, prožeta naglašenim nadrealnim elementima i fantastikom. Barokne forme, jarke boje, zatvorene mnogolike mitološke kompozicije, nabijena emotivna građa, osobena sugestivnost, senzualnost aktova, snažni svetlosni kontrasti, iluzija dubokog prostora,  naracija, ekspresija, ornamentika, dekoracija, senzualnost i spektakularnost,  sve su to suštinski važni elementi Đurovićevog dela koje nije njihov zbir, već eklektička sinteza, nova umetnička jedinica čija je egzistencija izvan realnosti.

Reč je o slikarstvu barokne pokrenutosti i neumerenog bogatstva i raskoši jarkih boja, usmerenom ka spoljašnjim bogatim kompozicijama bajkovitih, alegorijskih i mitoloških tema. Sve se na ovim intrigantnim slikama preliva i stapa u okrilju iluzije, kao da se mešaju stvarnost i naslikano, uznemireni i spleteni vrtlogom likova i rastinja koji se uzdižu ka beskonačnosti. Sve pulsira bezgraničnim životom, violentnom strastvenošću, libidnim nabojem i iskonskom žudnjom za opstankom.

Željko Đurović je rođen 1956. godine u Danilovgradu, gde je završio osnovno i srednje školovanje. Studije slikarstva i postdiplomske studije okončao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.  Član je ULUS-a, Ex-libris društva Beograd,  internacionalne grupe umetnika Figuration Critique i grupe Ange Exquis, Francuska. Radi kao vanredni profesor na predmetu crtanje i slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Željko  Đurović je do sada priredio više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na oko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je likovne kolonije RTS-a na Zlatiboru.  Njegovi radovi – crteži, grafike i slike – nalaze se u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Internacionalnog muzeja za fantastičnu umetnost zamka Grije u Švajcarskoj, Internacionalnog muzeja ex-librisa, Italija,  kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan za mozaik, crtež, grafiku i slikarstvo.

Izložba će biti otvorena do 30.juna.  Posetite Galeriju Hexalab, Beograd, Njegoševa broj 5.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.