Javni razgovor: Baština u opasnosti

Baština u opasnosti

Javni razgovor “Baština u opasnosti”, Beograd, Etnografski muzej u Beogradu, nedelja 17. maj 2015, u 12 časova

U nedelju 17. maja 2015. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13) biće održan javni razgovor pod naslovom „Baština u opasnosti“. Razgovor je deo ovogodišnje teme nacionalne muzejske manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – Heroji kulturne baštine. Cilj ovog skupa u kome će učešće uzeti eminentni stručnjaci u oblasti zaštite, ali i istraživači, kriminolozi i predstavnici medija, je da ukaže šta sve ugrožava kulturno nasleđe Srbije.

„Ove godine obeležavamo 100 godina od razarnja u Prvom svetskom ratu u kojima su stradali naši najstariji muzeji – Etnografski i Narodni muzej u Beogradu. Veliku štetu naša baština je pretrpela i tokom Drugog svetskog rata i različitih elementarnih nepogoda kakva je, recimo, prošlogodišnja poplava. Međutim, nemar i neznanje su i dalje najveća opasnost za nasleđe, pa smo temom Heroji kulturne baštine hteli da skrenemo pažnju na često anonimne ljude koji se bore da zaštite kulturna dobra i sačuvaju ih za budućnost,“ kaže autor i moderator javnog razgovora „Baština u opasnosti“, direktorka Artis centra, Tamara Ognjević.

Iako tema Heroji kulturne baštine nije bila obavezujuća, brojni muzeji, učesnici manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 su joj posvetili naročit prostor. Tako su Narodni i Etnografski muzej priredili izložbe posvećene stradanju ovih institucija u Prvom svetskom ratu, dok su se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Pančevu, Muzej Vojvodine, Narodni muzej u Zaječaru, Prirodnjački muzej u Beogradu i drugi muzeji i srodne institucije, bavili pojedincima koji su neposredno učestvovali u čuvanju i spasavanju kulturne baštine Srbije. Centralni institut za konzervaciju je serijom radionica u okviru manifestacije prikazao publici kako rade konzervatori kao moderni čuvari baštine.

Na javnom razgovoru Baština u opasnosti biće reči o ekstremnim situacijama koje ugrožavaju baštinu kao što su rat i elementarne nepogode, ali i o krađi arhivske građe i umetničkog blaga, neplanskoj gradnji i divljim kopačima, sajber ratu za baštinu na Kosovu i Metohiji, moći mediji da pomognu u kampanj zaštite i mnogim drugim elementima od važnosti za temu.

Baština u opasnosti! Ima li uopšte heroja? - tribina, Narodni muzej Zaječar

Baština u opasnosti! Ima li uopšte heroja? – tribina, Narodni muzej Zaječar, 18. maj 2015. u 19 časova

U javnom razgovor učestvuju: Vesna Živković, MA (Centralni institut za konzervaciju), mr Adam Crnobrnja (Narodni muzej u Beogradu), Branko Jokić (Muzej u Prištini), dr Vladimir Krivošejev (Narodni muzej u Valjevu), mr Dragan Krsmanović (Memorijalna galerija bitke na Drini 1914, Banja Koviljača), Zvezdan Popović (Interpol), Vojka Pajkić (RTS) i Bora Otić (RTV). Autor i moderator je istoričarka umetnosti, član organizacionog tima manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, Tamara Ognjević.

Pored javnog razgovora u Beogradu, i Narodni muzej u Zaječaru je za Međunarodni dan muzeja, 18. maj 2015. godine pripremio javnu tribinu Baština u opasnosti! Ima li uopšte heroja. Na ovoj tribini koja će biti održana u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar, govoriće Irena Jović Stanojević (novinar i knjižar), Jelica Ilić (viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru), Goran Tomić  (načelnik Policijske uprave Zaječar),  Bora Dimitrijević (direktor Narodnog muzeja u Zaječaru), Stojan Todorović (novinar Politike), Velimir Đorđević (grnčar). Moderator je Darinka Mihajlović, filolog.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.