Kako je pašteta ujedinila Srbiju

Ko hoće da pomogne nađe način, ko neće, nađe razlog.

Ove jeseni ponovo se podigla Srbija na noge da sakuplja novac za troje dece kojima je potrebno da prime lek koji im spasava život, a koji košta preko dva miliona dolara. Anika, Minja i Oliver imaju tešku i progresivnu bolest koja im vremenom onemogućava disanje, gutanje i život. Spinalna mišićna atrofija tip 1 je veoma “brza” bolest, a dete koje od nje oboli bez terapije najčešće ne doživi drugi rođendan, te je sakupljanje pomoći za njih veoma hitno. Postoji lek, postoji kompanija koja ga pravi i koja je pre godinu dana osiono pravila svojevrsnu lutriju na kojoj je “izvlačila” decu iz celog sveta, njih sto, kojima će dati lek besplatno. Da je dečji život nešto što može da ide na “lutriju” i da lek za dete košta preko dva miliona je tema na kojoj treba svi da se zamislimo. Pravdanja koja glase “istraživanja su bila skupa, koštalo je preko dve milijarde” ne znače ništa za one koji misle svojom glavom.

No, tema ovog teksta nije samo pomoć za ovo troje dece. Fejsbuk grupa BUDI HUMAN – HUMANITARNE LICITACIJE osnovana je 14. maja 2020. godine sa ciljem da se pomoću licitacija prikupi dodatni novac za decu i odrasle kojima je potrebna pomoć za lečenje. Usred pandemije, kada mnogi ne rade, kada su finansijske mogućnosti smanjene, svakako i sakupljanje humanitarne pomoći ide mnogo teže. Licitacije su način da svako ko poželi učestvuje, čak i oni koji nemaju finansijske mogućnosti da novčano pomognu obolelima. Svako od nas ima ponešto u kući čega bi mogao da se odrekne, a da to neko preko licitacije kupi i novac uplati nekom od korisnika pomoći. Tako je počelo. Za samo šest meseci, ova grupa je okupila 250.000 članova, među kojima, kao i na svakoj društvenoj grupi ima “posmatrača” ali ima i članova koji, čini nam se, po čitav dan prave akcije koje nekome pomažu. Entuzijazam i pozitivan stav koji grupa neguje, inspirativni su za mnoge članove koji na licitacijama više ne nude samo ono što im u kući “smeta”, ne treba ili više “ne nose”, sada se tu nude i veštine, i koncerti, i znanja, i recepti, sve za porukicu koju zainteresovani mogu poslati na 3030, broj Fondacije “Budi human ili” na 5757, broj Fondacije “Podrži život”.

 

Mnogi korisnici humanitarne pomoći već dugo sakupljaju novac i nikako ne dolaze do cilja, pa im zakazani termini bivaju odloženi, bolest se pogoršava i ponekad pomoć više nije moguća. Kada su takve situacije, a administratori ove divne humanitarne grupe na Fejsbuku se trude da se na vreme informišu, na grupi se pokrene apel, koji postaje lavina poruka koje se šalju za korisnika kome je hitno. Niko ništa ne kupuje i ne prodaje, ali se kolektivni duh i zajedništvo pokažu u pravom smislu. Samo u poslednjih mesec dana nekoliko korisnika je uspelo da ne propusti svoj poslednji termin za medicinski tretman zahvaljujući energičnim ljudima članovima grupe “BUDI HUMAN – HUMANITARNE LICITACIJE“.

Mnogo duha, duhovitosti, pozitivne energije, radosti u davanju i pomaganju, ova grupa je izvukla iz nas i pokazala kako solidarnost, humanost i ljubav prema drugome mogu da zajedničkim snagama pobede i najteže situacije. I to sve uprkos dežurnim moralistima  i kritizerima koji, ne unoseći se u suštinu postojanja ove grupe, umeju da kažu kako je ovo “trgovanje humanošću” jer zaboga, neko kupi ispod cene nešto što bi kupio u prodavnici, koristeći dobre ljude koji u želji da pomognu nešto prodaju. Ova grupa učinila je više za mnoge korisnike nego država, pojedinci kao donatori i svi mi – kad se ko seti da nešto pomogne. Jer nije samo pitanje novca koji se odvoji, pitanje je zajedništva, hrabrosti i snage da se ovo radi. Pitanje je toga da svi postanemo bolji. Da svi na neki način spasimo i sebe spasavajući one koji ne mogu sami da skupe nova za lečenje.

Humanitarna licitacija za paštetu, koja je ujedinila Srbiju

Najskuplja pašteta u Srbiji

E sad dolazimo i do paštete. Da li je moguće da je pašteta, ponuđena na licitaciji, uspela da sakupi 150 hiljada dinara? I više… Pašteta nije slučajno odabran proizvod. Već danima traju hitni apeli za slanje poruka i uplata (bez ikakvih licitacija često) za korisnike kojima je rok za sakupljanje novca bio kraj novembra i koji posle tog datuma neće dobiti novu priliku za lečenje. I već i sami znate kako to ide, kraj meseca, platili se računi, potrošio novac, sve manje ima i u kući a još i za dodatno davanje… A opet, kako ne dati kad pomislite da možda baš vaša porukica bude ta koja prevagne i pogura da neko ipak ode i spasi život. kao ne dati. I tu se među aktivnijim članovima grupe, u šali pomenulo -“došlo vreme da jedemo paštetu, ali neka ide život, evo još jedna uplata za tog i tog korisnika”. Novi dan, novi apel, a poruka članice grupe kaže – neću imati ni za paštetu, ali aj da ovo poguramo. I tako se eto, pomenula pašteta, interna šala jedne grupe sjajnih, veoma aktivnih i srčanih članova grupe. I onda je na aukciju postavljena pašteta, sasvim u roku trajanja, sa zanemarljivom početnom cenom od 20 dinara. Pašteta je uskoro stigla ne samo da sakupi 150.000 dinara, nego i mnogo više, jer su članovi grupe počeli da dodaju još ponešto uz tu paštetu za pobednika licitacije. Tako se tu nakupilo nekoliko flaša vina, sok, čokolade, paročistač, otvarač za konzerve, ajvar, zimnica, pivo, hleb, pogača, baklava, prašak za veš, naslikana ikona kućne slave pobednika, par skija, domaća kobasica, slatkiši, popravka zuba itd. itd. Pašteta je sakupila pun gepek drugih poklona i preko 2 hiljade komentara u kojima se nudi šta još ide uz paštetu ako dostigne određeni iznos. A taj iznos kada se dostigne neće biti i jedina uplata koju će ova pašteta “zaraditi”, jer mnogi učesnici ove licitacije, odlučili su da uplate onaj iznos koji su nudili pre nego što su odustali.

Novčani iznos koji će se na kraju ove licitacije biti prikupljen za jednog momka koji pet godina leči opaku bolest, nije presudan za ovu priču. Jer, shvatili ste, ta pašteta NEMA CENU, i ta akcija koja je pokrenuta pomalo i u šali, nema cenu.  Da sam direktor marketinga kompanije koja je proizvođač navedene paštete, debelo bih se zamislila kako pomoći i kako se uključiti u ovu akciju… A nadamo se da će tako i biti,  da će ova obična a ipak jedinstvena Fejsbuk grupa sve nas naučiti dobroti i humanosti.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.