„Knjige otisaka” Jugoslava Vlahovića u Muzeju primenjene umetnosti

Jugoslav Vlahović, Čitač

Jugoslav Vlahović, Čitač

 U sredu 11. juna 2014. godine u 19.30 časova u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena retrospektivna izložba poznatog ilustratora-karikaturiste i grafičkog dizajnera Jugoslava Vlahovića.  Na otvaranju izložbe govoriće Rastko Ćirić, umetnik i pedagog, Dragan Jovanović, novinar i ekolog, Bora Đorđević, rok muzičar i pesnik.

 Kustos izložbe je Slobodan Jovanović.

Na retrospektivnoj izložbi „Knjige otisaka” biće predstavleno skoro pola veka stvaralaštva ilustratora-karikaturiste i grafičkog dizajnera Jugoslava Vlahovića (rođen 1949. godine), profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložba je koncipirana kao pregled njegovih najznačajnijih radova, predstavljenih u dvanaest autorskih knjiga koje je grafički oblikovao i objavio (osim poslednjeg projekta), sam ili u saradnji sa nekim izdavačem, počev od diplomskog rada VENI, VIDI, VIC na Fakultetu primenjenih umetnosti iz 1974. godine, do poslednjeg – neobjavljenog projekta Inventar u foto-šopu. Pored radova koji su predstavljeni u autorskim knjigama, Vlahović je objavio nekoliko hiljada karikatura i ilustracija u stranim i domaćim časopisima, koje su na izložbi zasebno predstavljene. Ilustrovao je i grafički opremio knjige drugih autora, omote ploča pop i rok-bendova, kalendare, plakate za razne umetničke događaje, poštanske marke i razni grafički materijal, takođe predstavljen na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti.

Pored dvanaest autorskih knjiga, Jugoslav Vlahović aktivno sarađuje sa domaćim i stranim novinama i časopisima, ali i piscima, aforističarima i pesnicima kojima grafički oblikuje knjige. Ovi radovi čine početak drugog dela izložbe „Knjige otisaka” u Muzeju primenjene umetnosti, na kojem su predstavljeni grafički radovi koje je Vlahović pravio, kako za časopise i knjige, tako i za omote ploča rok i pop-bendova, logotipe, kalendare, plakate, poštanske marke i drugo.

Jugoslav Vlahović, (rođen u Beogradu 1949), završio je grafički odsek u klasi prof. Bograda Kršića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je, poslednjih dvadesetak godina, i sam bio omiljeni pedagog.

Bio je jedan od osnivača prve jugoslovenske autorske akustičarske grupe Porodična manufaktura crnog hleba i performans-grupe EKIPA A3. Učestvovao u legendarnom mjuziklu „Kosa“ Ateljea 212.  Ilustrovao i grafički opremio oko 50 knjiga raznih autora i 12 autorskih knjiga. Objavio preko 30 ilustracija u The New York Times-u i TIME-u, a zatim hiljade ilustracija u domaćim i inostranim dnevnim listovima, časopisima, revijama. Samo u NIN-u, do sada, je objavio više od 7.000 naslovnih strana, karikatura i ilustracija. Radio grafički dizajn za diskografska izdanja desetine domaćih pop i rok grupa, među kojima se posebno izdvaja kompletan opus „Riblje čorbe“.

Izlagao na osamdeset samostalnih i više od hiljadu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Skoro 40 godina redovno izlaže na godišnjim manifestacijama ULUPUDS-a: „Zlatno pero Beograda”, „Majska izložba”, „Oktobarski salon”, „Karikatura” i dr. Član Predsedništva i Umetničkog saveta ULUPUDS-a. Bio je član i izlagač međunarodne likovne grupe „Junij”. Redovno izlaže na najvećim konkursima karikature kod nas i u svetu.

Radovi Jugoslava Vlahovića nalaze se u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (mapa grafika Slikari i voajeri sa 24 serigrafije), u Muzeju humora u Gabrovu (Bugarska), “Sammlung Basel“ (Švajcarska), u kolekciji „U potrazi za lepim“ Gilbert Paper, Menaša, SAD, u Muzeju istorije u Bonu i Muzeju istorije u Parizu. Zastupljen sa više logotipa u knjizi Corporated design no1, Japan, 1993. i Znakovito, trilogija grafičkih znakova Radomira Vukovića, Kvadart, 2002.

Dobitnik je tridesetak domaćih i internacionalnih nagrada za ilustraciju i karikaturu i desetak nagrada za opremu knjige i dizajn.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.