Kompozicija Arsenija Jovanovića u finalu Njujorškog radio festivala

Arsa Jovanovic

Arsenije Jovanovic, foto Večernje novosti

Arsenije Jovanović, srpski filmski, pozorišni, televizijski i radio reditelj, pisac, filozof  i kompozitor ovih dana zabeležio je novi međunarodni uspeh. Njegova kompozicija “Sogno di un automobile” izabrana je među finaliste Njujorškog međunarodnog festivala radio programa.

Kompozicija Arsenija Jovanovića ušla je u konkurenciju za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu nagradu, uz dela iz više od 35 zemalja, a po rečima organizatora, ove godine konkurencija je izuzetno jaka. Samim tim i ulazak u finale je veliki uspeh. Arsenije Jovanović je ujedno i jedini učesnik sa prostora bivše Jugoslavije. Gala veče biće održano 17. juna a svi finalisti dobiće i plaketu o učešću na Njujorškom radio festivalu. Ovaj međunarodni festival nagrađuje najbolje svetske radio programe i radijsku produkciju u svim formatima. Takmičenje je otvoreno za radio stanice, mreže i nezavisnu produkciju iz čitavog sveta.

Ovo nije jedino učešće Arse Jovanovića na međunarodnom radijskom festivalu u Njujorku. Odličan uspeh i ulazak u finale postigla je pre tri godine i kompozicija “Archipelago Prospero”, koja je osvojila i Aprilsku nagradu Grada Beograda.

Arsenije Jovanović, svestrani i neumorni stvaralac, živi na relaciji Beograd-Rovinj, u kome je osnovao i laboratoriju zvuka Adriatic Sound Factory. Pre dvadesetak godina jednu njegovu kompoziciju “Kremansko proročanstvo” otkrio je i proslavljeni reditelj Terens Malik. I dok je u tadašnjoj Jugoslaviji besneo rat a Arsenije živeo u Italiji, Malikovi producenti su ga pronašli i tako je krenula saradnja koja je nastavljena do današnjih dana. Posebnu pažnju privukle su kompozicije u filmu “Drvo života” iz 2011. godine, koji je nagrađen i Zlatnom palmom u Veneciji.

Pročitajte više o Arseniju Jovanoviću

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.