Koncert i promocija albuma benda “MAŠTA BAŠTA” na dan Boba Marlija u Domu omladine u Beogradu

Mašta bašta - debi album

Mašta bašta – debi album

Rege iz mašte

 Beogradski sastav Mašta Bašta u saradnji sa Domom omladine Beograda organizuje Bob Marley’s Day, 6. februara 2014. godine, u okviru koga će promovisati debi album u izdanju promoterske kuće Longplay. Kao gosti, nastupiće bendovi Django HI – FI i CheGuerillaz.  Od 17h, Centar za integraciju mladih i škola likovnih umetnosti “Šumatovačka”, organizovaće likovnu radionicu na temu Mašta Bašta, a od 19h, mališani će svoje radove predstaviti posetiocima koncerta. CiM će ovom prilikom organizovati i prikupljanje odeće za Svratište za decu ulice. Svi zainteresovani moći će da kupe album Mašte Bašte po promotivnoj ceni. Početak koncerta najavljen je za 20h.

Mašta Bašta je bend koji čine mladi ljudi raznovrsnih interesovanja okupljeni oko jednog zajedničkog cilja. Ta raznolikost tema i zanimanja ogleda se u njihovoj muzici, čiji je zajednički imenitelj pozitivna energija i duh promena. Njihove pesme pokreće vizija o boljem svetu, svetu koji ne nastaje velikim promenama, već promenama u nama samima. Podstrek na optimističan, dečji pogled na svet poziva na uživanje u malim stvarima i malim koracima, koji čine život. Inspirisan reggae muzikom, autorski rad ovog benda donosi novu filozofiju trenutka, slavi sadašnjost i poziva na stvaranje bolje budućnosti. Kreativnost, individualnost i originalnost ključne su reči benda Mašta Bašta, usmerene ka pozivu na promene. Mašta bašta je u leto 2013.godine objavila svoj istoimeni debitantski album.

Andrija Danicic

Andrija Daničić, foto Jovan Marjanović

Zvuk benda se oslanja na jak i izražen ritam praćen pitomom harmonijom obogaćenom ponekad nežnim, ponekad žešćim duvačkim linijama. Sve ovo daje dovoljno čvrstu podlogu za jačinu, razumljivost, kvalitet i prirodu vokala koji, svojom pesmom, nosi pečat, poruku, ideju i filozofiju celokupnog muzičkog izraza benda. U jedanaest pesama, osim dominantnog regea, prisutno je koketiranje sa soulom, džezom, afrom i latino stilovima, a šestorica Beograđana posebno ističu da fanovi njihovu muziku “ne svrstavaju ni u jedan od definisanih žanrova, pa je i zbog toga publika benda veoma šarolika”, što su pokazali i na prošlogodišnjem nastupu na “Egzitu”.

Jedan od članova Mašte bašte je i  saksofonista,  popularni glumac Andrija Daničić, najširoj publici poznat po ulozi u filmu “Šešir profesora Koste Vujića”. “On je najbolji glumac među saksofonistima“, govorili su profesori na FDU u Beogradu, a pored tog instrumenta, svira i klarinet, klavir i gitaru. Završio je srednju muzičku školu „Stanković“, odsek “Džez”, jer je pored glumačke profesije oduvek želeo da se ostvari i kao muzičar. Trenutno igra u hit predstavi “Milanković” u Madlenianumu i “Opomeni”, autorskom projektu Branislava Lečića u NU “Braća Stamenković”.

DOB - Masta basta

Mašta Bašta u Domu Omladine, 6. 02. 2014.

-Muzika Mašte bašte je autorska, sa elementima džeza, a u osnovi su rege i drugi pravci. Tekstovi su na srpskom jeziku. Iz daleka podseća na Stinga ili Polis. To je neka, rekao bih, univerzalna muzika, jer ne bih baš da određujem žanrove. U bendu pored mene koji sviram saksofon, nalazi se i truba, bas gitara, gitara, klavir, bubanj i vokal. Mašta bašta postoji nekoliko godina, a ja sam im se pridružio. Pozvali su me drugarica i drugar iz srednje škole, koji sviraju trubu i bubnjeve, priča Andrija Daničić.

Producent albuma je Marko Perić, ujedno i bubnjar u bendu, tekstove je pisao Jovan Knežević, a muziku Vladimir Budimirović – gitarista, Marko Vlajčić – basista, Miloš Miletić – klavijaturista i Marina Milošević – truba.

-Moja saradnja sa njima je počela snimanjem ovog albuma. Postali smo pravi prijatelji zbog čega mi je naročito drago. Pored stalne postave na albumu su gostovali Ivan Platner – trombonista Big Benda RTS-a, Igor Vinčetić – perkusionista i Miloš Milojević – tenor saksofonista, kaže  Daničić.

 Sviranje pomaže u glumi

 Glumac i saksofonista Andrija Daničić,najmlađi član Mašte bašte, kaže da se oseća kaod da vodi dva paralelna života, jer oba poziva podjednako zahtevaju puno pažnje.

-Moram da budem u treningu, a to zahteva puno vremena i odricanja. Ponekad jedno trpi, kada je vežbanje u pitanju, ali srećom, angažmani se sami sklapaju u rasporedu, tako da se glumački i muzički nastupi ne poklapaju. Nadam se da će tako biti i u buduće. Saksofon i muzičko znanje mi je pomoglo do sada u glumi, jer je to veština koja me izdvaja od drugih glumaca.

 

Andrija Danicic

Andrija Daničić

-Imam problem sa komšijama kad vežbam. Zbog toga moj saksovon sviram u špajzu. Nalazi se između kuhinje i dnevne, veoma je mali, ali sam ga i takvog pretvorio u kutak u kome vežbam. Tu mi je i biblioteka, jer imam dosta knjiga, a imam dovoljno prostora da se okrenem, kaže Andrija Daničić. Ljubav prema saksofonu rodila se još kad je bio dečak. Poželeo je da mu roditelji kupe plastični saksofon, ali onaj koji ispušta zvuke. Želja, ispunjenje, ali kad je malo stasao upisao je klarinet.

-U muzičkoj školi nije bilo saksofona, pa sam upisao klarinet, nadajući se da će mi se jednog dana ukazati prilika da sviram saksofon. Tri godine iz Gornjeg Milanovca putovao sam u Čačak radi časova klarineta. Onda mi je jednog dana profesor muzičkog u gimnaziji rekao da je našao odličan saksofon za mene, i da je dobra prilika da mi ga roditelji priušte, seća se Andrija.

Vladimir Đuričić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.