Marko Polo, najpoznatiji putnik iz Venecije

Marko Polo

Marko Polo

Njegovo ime je sinonim za avanturu i otkrića. On je najslavniji Evropljanin koji je istražio Aziju i prvi pravi svetski putnik. Svoj putopis koji vekovima privlači brojne istoričare, avanturiste i putopisce, pisao je u zatvoru. Ni danas se sa sigurnošću ne zna da li je ovaj putnik video ono sve što je opisao.

Marko Polo rođen je 15. septembra 1254. godine. Mesto rođenja nije sa sigurnošću utvrđeno, neki istoričari smatraju Veneciju za Markov rodni grad, dok drugi tvrde da se ovaj venecijanski trgovac i svetski putnik rodio na ostrvu Korčula u današnjoj Hrvatskoj. Markov otac Nikolo obogatio se trgujući sa Bliskim Istokom. Nikolo i njegov brat Mateo bili su na jednom od svojih putovanja i u trenutku kada se Marko rodio. Na tom putovanju, proveli su 1260. godine neko vreme u Konstantinopolju, a zatim su 1266. godine stigli u Kinu. Prema knjizi “Putovanja Marka Pola”, otac i stric su tada susreli i Kublaj-kana, unuka poznatog Džingis-kana, koji je u to vreme kontrolisao čitavu Kinu. U međuvremenu, Markova majka je umrla i njega su vaspitavali tetka i ujak. Dobio je dobro obrazovanje, naročito iz oblasti trgovine. Oca i strica upoznaje tek po njihovom povratku u Veneciju 1269. godine. Već dve godine kasnije, otac i stric ponovo kreću za Aziju, ovog puta vodeći sa sobom i sedamnaestogodišnjeg Marka.

Marko Polo, otac i stric  kod Kublaj-kana,  rukopis iz 14. veka,

Marko Polo, otac i stric kod Kublaj-kana, rukopis iz 14. veka, Bodleana, Oksford

Marko ubrzo postaje miljenik, a zatim i savetnik Kublaj-kana i u njegovoj službi ostaje 17 godina, tokom kojih upoznaje velika prostranstva Kine i dostignuća o kojima Evropa nije ništa znala. Marko, otac i stric vraćaju se u Veneciju 1295. godine, posle 24 godine putovanja, noseći sa sobom veliko blago. Porodica postaje senzacija u gradu koja svojim pričama o čudima Kine privlači veliku pažnju. Ipak, Markova sudbina neće biti vesela. Tri godine kasnije dospeva u zatvor, jer je u ratu između Đenove i Venecije stao na stranu Venecije, kao kapetan galije. Vreme koje je proveo u zatvoru Marko je iskoristio da izdiktira detaljan opis svojih putovanja, koje je zapisao izvesni Rustičeli iz Pize.

Marko Polo - Milion, stranica rukopisa, Bodleana, Oksford

Marko Polo – Milion, stranica rukopisa

Po povratku u Veneciju, Marko je sa sobom doneo i rukopis knjige “Il Milione”, koja postaje pravi hit i uskoro se prevodi na mnoge evropske jezike. Marko Polo postaje slavna ličnost. Njegova knjiga imala je presudan značaj u vremenu velikih otkrića, a geografske karte su vekovima pravljene po njegovim opisima i nacrtima. Poznato je da je i Kolumbo posedovao jedno izdanje Markove knjige na latinskom jeziku. Ipak, tokom vremena je originalni rukopis izgubljen, tako da su do nas danas stigle različite verzije fragmenata Markovog putopisa, te se sa sigurnošću ne može tvrditi šta je u njima verodostojno. To je dovelo i do teorije nekoliko istoričara koji tvrde da Marko Polo nikada nije ni video Kinu i da je sve što je opisao u stvari čuo od stvarnih putnika. Teorija se bazira na tome da, iako je Marko veoma tačno opisao neke do tada u Evropi nepoznate pronalaske kao što je papirni novac ili korišćenje uglja, nije ni rečju pomenuo ono što je tipično za pominjanje Kine, kao što je na primer Kineski zid, ili kinesko pismo. Ostaje čudno i to da ga nijedan misionar koji je tokom tih godina išao u Kinu nije pomenuo njegovo prisustvo. I u Markovo vreme mnogi nisu verovali u njegove priče. Postoji zapis da ga je porodica, dok je ležao bolestan na samrtnoj postelji, molila da prizna kako je izmislio svoje priče. Odbijajući tu molbu, navodno je rekao: “Opisao sam samo polovinu onoga što sam video.” Oni koji danas brane tezu da Marko ipak jeste proveo vreme u Kini podsećaju i na to da je Marko u svojoj knjizi, iako nije pomenuo Zid, veoma detaljno opisao druge aspekte života, strukturu mongolske vojske, tigrove, poštanski sistem koji nije bio poznat Evropi a takođe pominje i Japan, nazivajući ga kineskim imenom Cilang. Taj pomen Japana smatra se prvom pojavom ove zemlje u zapadnoj literaturi.

Marko Polo umro je u Veneciji 8. januara 1324. godine. Imao je ženu Donatu sa kojom je dobio tri kćerke. Grad Venecija je u slavu svog velikog sugrađanina nazvala aerodrom njegovim imenom. I pored oprečnih mišljenja o njegovim zapisima, Marko Polo ostaje sinonim za putnika i avanturistu, za putopisca i misionara, za čoveka koji je pre osam vekova povezao Istok i Zapad.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.