Mihailo Đoković Tikalo: Osećanje svih vremenskih odlomaka

Tikalo, Heksalab

Mihailo Đoković Tikalo, na otvaranju izložbe u Galeriji Hexalab u Beogradu, foto Pavle Tišma

Mihailo Đoković Tikalo, Izbor iz opusa,

Galerija Hexalab, Beograd, 26.10.2013 – 30.11.2013.

 Posle tri decenije, u Beogradu otvorena Tikalova izložba

“Tikalovi pseudoistorijski pejzaži ozareni su svetlošću ideje koja je pokrenula Medialu na prve podvige dalekih pedesetih. To je ideja integralne slike… Ideja utopijska, koja i ne teži da bude ostvarena, već da stalno podgreva čežnju za stvaranjem…”   –  Đorđe Kadijević

Dugo očekivana izložba Mihaila Đokovića Tikala, koji tri decenije nije izlagao u Beogradu otvorena je u subotu, 26. oktobra 2013. godine  u prepunoj galeriji Hexalab u Njegoševoj ulici.

Izložbu je otvorio akademik Ljubomir Simović, a predgovor u luksuznom katalogu napisao je Jovića Aćin.

Na izložbi je predstavljeno čak 52 dela Mihaila Đokovića Tikala, jednog od naših najznačajnijih slikara figuracije i fantastike. Slike i crteži nastali u poslednjih dvadesetak godina pozajmljeni su iz uglednih privatnih kolekcija. Mihailo Đoković Tikalo, kao alhemičar i magičar, bavi se prostorom neba i događajima na nebu, predočava nam tajna znanja i suočava sa jednim svetom modernog čoveka transmutiranog u svim vremenskim odlomcima, u nekom drugom životu predmeta i nekoj drugoj suštini, u prostorima nezamislivog i nestvarnog. Tikalo nam pokazuje ovaj svet, kao pre svega proizvod pada, anđeoskog, ali nam daje i druge mogućnosti. Iako Tikalo na jednom platnu tvrdi da “Ljudi, naročito mase, vole da strepe”, posmatrajući ovu izuzetnu izložbu, ne moramo da strepimo. Mihailo Đoković Tikalo, jedan je od najbrilijantnijih slikara srpske figuracije, sam vrh srpskog slikarstva na razmeđu vekova i ova izložba je veličanstven poklon Beogradu i Srbiji.

Tikalo, dva

M.Đoković Tikalo, Dva, kombinovana tehnika, 2009.

Mihailo Đoković Tikalo je rođen u Čačku 1941. godine. Akademiju za primenjenu umetnost završio je u Beogradu u klasi profesora Rajka Nikolića. Izlagao je širom Evrope. Živi i radi u Beogradu.

Izložbe u Galeriji Hexalab pamte se i prepričavaju. Iako, prema rečima člana Saveta Galerije Koste Bunuševca, ova galerija nema ni kustose ni budžet, ipak se u njoj proteklih nekoliko godina od osnivanja događaju čuda. Galerija se profilisala za izlaganje vrhunskih umetnika i vrhunskih dela, tražeći uvek samo najbolje, dugo i temeljno pripremajući svaku izložbu.

Tikalo Hexalab, Komnenic i Ljuba

Među brojnim gostima na otvaranju izložbe – Milan Komnenić i Ljuba Popović

Ovakav stav Galerije Hexalab, svakako je doprineo da ona postane i jedno od najprestižnijih mesta za izlaganje u Beogradu. Kada muzeji ne rade,  a galerijski prostori su se sveli na slučajnost, Hexalab nam daje nadu da su i čuda moguća, i da trud pojedinaca u kulturi ipak ne ostane nezabeležen. Svega ovoga ne bi bilo bez direktorke Zavoda Hexalab,  Mirjane Paunović i neumornog organizatora Nikole Stojčevića, koji je iz svoje velike ljubavi prema umetnosti, okupio oko Galerije Hexalab najznačajnija umetnička i kritičarska imena. Luksuzni katalozi koji prate svaku izložbu u Hexalabu (a bilo je veoma značajnih izložbi, da pomenemo samo neke: Momo Kapor, Mediala, Glavurtić, Jale…) čuvaju se kao dragocenosti u kućnoj biblioteci, a poseta izložbi je sve brojnija, moglo bi se reći rekordna za Beograd.

Izložba Mihaila Đokovoića Tikala, prvi put u Beogradu posle 30 godina, može se slobodno reći jedan je od kulturnih događaja 2013. godine. Posetite ovu izložbu do 30. novembra i uživajte u čarobnom svetu slikara koji je povezao nebo i zemlju.

Suzana Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.