Mihailo M. Petković: Uvek sam se bavio likovnošću dela

PEtkovic slikar

Mihailo M. Petković, foto: arhiva M. Petković

Na samostalnoj izložbi u Prodajnoj galeriji Beograd, umetnik Mihailo M. Petković prvi put je publici predstavio vajarski opus, pod nazivom „Skulpture i metalne slike“. Ova neobična izložba izazvala je pažnju javnosti i stručne kritike. Sa Mihailom Petkovićem razgovaramo o izložbi i daljim planovima vezanim za nju.

Prvi put ste izložili skulpture i „metalne slike“ kako ste ih nazvali. Kad su ova dela nastala?

Dela su nastala u period od 2014- 2015 godine, u jednom dahu. Imena delima ne dajem, zato što bih na taj način sugerisao posmatraču u kom pavcu da opservira delo.

Iskorak u skulpturu je za poznavaoce Vašeg dela došao iznenada. Ipak, apstrakcija dozvoljava različite elemente iskazivanja i iskorak u nove materije, materijale, pristup delu. Koliko se Vaš vajarski opus može upoređivati sa Vašim dosadašnjim slikarskim radom?

Poetika koju koristim u svom slikarstvu je preneta i na skulpture. Posle mojih apstraktnih slika ovo je logičan sled mog iskazivanja, jer ja ni sliku ne „slikam“ nego je pravim od slikarskog i neslikarskog materijala.

Mihailo Petkovic

Mihailo Petković – sa izložbe “Skulpture i metalne slike”, Prodajna galerija Beograd

Koje ste materijale koristili u radu na ovim skulpturama i „metalnim slikama“, kako ste ih kombinovali ?

Materijal koji mi se nametnuo u razmišljanju o skulpturi  su metalne ploče, limovi, armature i žice. Materijal sam pronalazio  na otpadima. Na nekim elementima sam intervenisao, na nekima nisam. Određeni materijal me sam po sebi, odnosno svojom formom i oblikom,   inspiriše za intervenciju ili dogradnju.

Izložba je privukla pažnju, kako čujemo, posle Beograda, očekuju je i neka gostovanja?

Deo izložbe će biti predstavljen u junu, u Minhenu, Nemačka, u julu u Ženevi, Švajcarska i u sptembru u Đenovi,Italija. U oktobru 2015. godine u  Galeriji „Rajko Mamuzić“ u Novom Sadu biće predstavljen celokupan opus – metalne slike i skulpture, na samostalnoj izložbi.

Mihailo PEtkovic

Mihailo Petković – sa izložbe “Skulpture i metalne slike”, Prodajna galerija Beograd

Vaš dosadašnji rad, slikarski i vajarski podjednako, odaje utisak velikog istraživanja, ne samo materijala i tehnike, već i pristupanja ideji i njenom iznošenju tokom rada na delu. Kako u stvari Mihailo Petković pristupa stvaralačkom procesu?

Od ideje ( koja nekad sporo dolazi) do realizacije, kod mene je dugačak put. Ova potreba da se izrazim u tri dimenzije i metalu pojavila se još pre  desetak godina, a realizacija je nastala u poslednje dve godine. Tako nastaju i moje slike. Ovo je bio jedan analitički, istraživački rad u kome sam uživao. To je za mene bila jedna velika umetnička i životna igra.

Mihailo Petković - sa izložbe "Skulpture i metalne slike", Prodajna galerija Beograd

Mihailo Petković – sa izložbe “Skulpture i metalne slike”, Prodajna galerija Beograd

Od samog početka svoje umetničke karijere, nekako ste ostali opredeljeni i dosledni apstrakciji kao umetničkom izrazu?

U svom stvaralačkom opusu, koji traje već 35 godin, trudio sam se da se uvek bavim likovnošću dela i likovnim elementima, a ne sociološkim istraživanjima i politički angažovaim radovima. Apstrakcija je u  mom duhu razmišljanja, jer je to polje umetnosti koje otvara velike mogućnosti kreacije i stvaralaštva.

Dugi niz godina vodite Prodajnu galeriju Beograd, koja ima aktivnu izlagačku delatnost, koja predstavlja savremenu umetnost na veoma dobrim izložbama. Kako vidite likovnu scenu u Srbiji danas?

Izlagačka politika Prodajna galerije „Beograd“ je takva da pravi programe,  gde će biti prikazani svi pravci i tendencije savremene umetnosti, bez obzira  na mediji u kome se obraćaju javnosti.  Likovna scena u Srbiji je veoma bogata vrlo kreativnim stvaraocima, bez obzira na krizno stanje  u kulturi.

S.Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.