Muzikalni dnevnici Miloša Tomića posle Venecije i pred beogradskom publikom

Miloš Tomić

Miloš Tomić, Muzikalni dnevnici

Likovna galerija Kulturnog centra Beograd, od  4. do 21. septembra 2013. godine   

Učestvuju: Kejti Voznjicki i Muzej detinjstva

Izložba Muzikalni dnevnici, filmadžije i svaštara Miloša Tomića, našeg predstavnika na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, povezuje teme muzike i detinjstva i sastoji se iz nekoliko segmenata. Postavku čine: kratki filmovi Muzikalni dnevnici1-4, i Muzička intermezza 1-6 u kojima svakodnevne, često porodične, kuhinjske situacije postaju amaterske muzičke improvizacije. Ili možda samo pravljenje buke i ludiranje sa ključevima, flašama, sitnim novcem, prozorima, čičkovima od patika, kao i na raštimovanim instrumentima – gitari, kineskoj usnoj harmonici,  škripavom saksofonu, drombuljama… Sa druge strane je tajno beležena publika, uglavnom vrlo mlada koja se dosađuje na koncertima klasične muzike, ali u ovoj postavci kao da sluša baš Muzikalne dnevnike i na njih reaguje.

Polusatni dokumentarni film Mali profesori muzike prati prve lekcije koje vrlo mladi đaci muzičkih škola, sada u ulozi strogih profesora, daju jednom muzički nezrelom amateru, pokušavajuči da ga, često bezuspešno, nauče najjendostavnijim melodijama na nekih desetak klasičnih instrumenata. Pred malim bioskopom, posetioci će se sresti sa arhivom udžbenika muzičke kulture iz perioda od Drugog svetskog rata do sada. Neformalno-formalnom karakteru postavke pridružuju se i 2 gosta: autodidakt Kejti Voznjicki koja će izložiti crtež-friz dimenzija 200x35cm, inspirisan gledanjem muzikalnih dnevnika (crtež je u isto vreme i katalog izložbe) i Vladimir Perić-Talent i Milica Stojanov, koji zagrljeni stoje ispred Muzeja detinjstva, čiji će deo kolekcije vezan za muziku ispuniti jednu nišu galerije u formi kabineta čuda.

Baveći se muzikom i odgonetanjem ličnih frustracija u muzičkom obrazovanju Miloš Tomić otkriva karakter svojih Muzikalnih dnevnika: “Kao lični psihijatar, prepisao sam sebi dnevnu lekovitu dozu muziciranja. Nikada nisam išao u muzičku školu, ne umem da čitam note, ali često čujem melodiju u šumi zvukova oko sebe i od detinjstva sam bubnjao ritmove prstima po stolu, tokom porodičnih ručkova, uvek ućutkivan od roditelja. Dnevnik ovde znači da se svakog dana igram, improvizujem na nekom muzičkom instrumentu ili predmetu koji koristim ili nabasam na njega a odjednom mi ‘zazvuči’. Kao i na telu – svom ili onom koje se nađe pri ruci. Improvizacija ovde znači, uhvatiti se u koštac sa izabranim instrumentom ili predmetom i iscediti iz njega sve – od buke do melodije.

Miloš Tomić, Muzički dnevnici

Miloš Tomić, Muzikalni dnevnici

Ovu neobičnu izložbu prati niz svakodnevnih aktivnosti i zanimljiv progam koji će se odvijati u galeriji Kulturnog centra i na ulici ispred galerije. Akteri tih programa su poznati umetnici i muzičari sa naše likovne i kulturni scene, ali i ličnosti koje se do sad nisu javno angažovale, a čija su interesovanja i hobiji na specifičan način vezani za muziku. Radionicu stripa na temu  Muzičke traume iz detinjstva  vodiće Kejti Voznjicki i Miloš Tomić, specijal Pesničenja za decu prirediće Grupa Škart, slušaćete koncert: Veče solo basa, Saša Stojanović predstaviće antikvarne primerke omota gramofonskih ploča i zaboravljenih pesama iz svoje kolekcije, a uživanje u muzici i druženju nastaviće se malim ciklusom manje poznatih i kod nas neprikazivanih muzičkih filmova i spotova.

Jedan od Miloševih Dnevnika možete pogledati i OVDE

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.