Misterija ili mutna biografija: Marina i Pastoralna scena

Narodni muzej Pančevo

Narodni muzej Pančevo

Povodom 91. rođendana Narodnog muzeja Pančevo

Narodni muzej Pančevo ove godine obeležava 91. godinu svog postojanja. Povodom toga u utorak 23. decembra u 19h svečano će biti otvorena autorska izložba „Misterija ili mutna biografija: Marina i Pastoralna scena“. Izložba je rezultat koautorskog projekta kustosa istoričara umetnosti Dimitrija Jovanova i kozervatora – restauratora Gordane Stojanov.

U fondu Narodnog muzeja Pančevo, u okviru Zbirke likovnih umetnosti nalaze se dve slike Pastoralna scena (sign: L. Bader) i Marina (sign: F. Münsterfeld), koje pripadaju pejzažnom slikarstvu zapadne Evrope nastalom na novovekovnoj tradiciji slikanja ovog popularnog žanra i motiva. Time se oba ova dela ne bi izdvajala iz mnoštva drugih iz Zbirke, ali njihov istorijat kao i ličnost slikara, egzotičnost sadržaja, izazivaju pažnju tražeći pogled i rasvetljenje bar nekih činjenica.

Izložbu prati katalog u kome se nalazi istraživanje kustos istoričar umetnosti Dimitrije Jovanova o autorima izloženih dela i dospećem istih u Banat, a na posletku i u Narodnom muzeju Pančevo, kao i naslikanim motivima koji se nalaze na njima. Konzervaciju i restauraciju slika, platna i raskošnog ukrasnog rama uradila je konzervator-restaurator Gordana Stojanov koja je u katalogu opisala zatečeno stanje slika i postupak rada na njihovoj konzervaciji i restauraciji.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.