Moma Bjeković: Moji utisci o svetu

Bjekovic Moma

Momčilo Moma Bjeković, arhiva M. Bjeković

Povodom nove samostalne izložbe pod nazivom UTISCI, koja će biti otvorena 30. marta 2016. godine u 19 časova u Beogradu, u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8), razgovaramo sa autorom, akademskim slikarom Momčilom Momom Bjekovićem, tokom poslednjih priprema pred otvaranje.

U Beogradu ćete od 30. marta predstaviti novu samostalnu postavku pod nazivom UTISCI. Šta ćete prikazati beogradskoj publici?

Osećam se kao da će na ovoj izložbi biti prikazano nešto više od slika. Imam utisak da sam izložio celog sebe, sva moja razmišljanja o svetu i sve moje osećaje koje kao da sam, za ovu  priliku,  oslikao na tim platnima.  Slike, iako su bića sama po sebi,  uvek bivaju i odraz autorove duše. Slično kao što deca uvek pomalo liče na svoje roditelje.

Vaše slike su neka vrsta lične igre, ličnih utisaka, a kako kažete i „slobodna interpretacija sveta i svega“. U njima ima i humora, i dvosmislenosti, i simbola, i šarenila… Kako i zašto birate motive na svojim delima?

Krećem se u velikom rasponu tema, od tragedije do komedije. Bitno je da to što kažem ne zvuči, to jest, ne izgleda banalno, da se dotaknem suštine, a nije uvek bitno da li ćemo se zajedno, moja publika i ja, veseliti ili ćemo oplakivati nešto ili nekog.

Koje teme Vas privlače, šta biste želeli da istražite u slikarstvu?

Kao što rekoh, teško ostajem duže vremena zainteresovan za jednu te istu temu, a ako bih se ipak morao opredeliti za nešto u budućnosti, onda bi moje polje interesovanja i rada pre svega mogla biti ljudska seksualnost. I to verovatno putem suočavanja filozofije De Sada i Hristosa. Nadam se da je naša javnost spremna za problematizovanje tih pitanja u slikarstvu.

Moma bjekovic, Jezik znakova

Momčilo Moma Bjeković, The Sign Language

Da li imate slikarske uzore, koji su umetnici uticali na Vaš rad?

Dosta sam naučio od našeg istaknutog umetnika i redovnog profesora Branka Miljuša. On mi je bio jedan od prvih uzora. Njegove grafike i slike su božanstvene. Miljuš  je u mnogome  odredio moj slikarski razvoj i put. Iako on više nije sa nama, ja i dalje ponešto naučim od njega.

Aktivni ste na društvenim mrežama. Komunicirate sa publikom i prijateljima, demistifikujete čak i sam proces nastajanja nekog dela fotografišući faze u nastanku pripreme, nedovršene detalje, sebe dok radite. Da li publika voli i kako reaguje na taj vid Vaše „prisutnosti“?

Mislim da je ta komunikacija sa publikom značajna kako za moju publiku tako i za mene. Hteo sam s jedne strane da podsetim ljude da postoji kvalitetno slikarstvo, da im približim celokupan slikarski proces, a sa druge strane sam želeo da dobijem pomoć od publike  da napravim dobre slike. Umetniku je mnogo teže da radi bez publike, a  ljudima je život sadržajniji kada im se događa umetnost. Kvalitetna umetnost je hrana za dušu.

Da li društvene mreže pomažu i u prodaji? Može li se živeti danas od prodaje umetničkih dela?

Društvene mreže su značajan faktor u poslovanju nas umetnika. Internet nas čini delom svetskog tržista. Od umetnosti se može živeti, ali samo ako ste jako, jako dobri u tome što radite. Bukvalno samo najbolji opstaju u ovom poslu.

Momčilo Moma Bjeković, Hleb

Momčilo Moma Bjeković, Hleb

Često se priča o teškoćama u kulturi i umetnosti, ali kao da se ne pomeramo sa mrtve tačke. Umetnost je u Srbiji marginalizovana, nema dovoljno prostora za izlaganje, nema ateljea koji bi se ustupali mladim umetnicima, nema ni novca, stipendija… Kako se boriti i izboriti, šta može danas umetnik u Srbiji?

Ovde kod nas, u našoj zemlji, trebalo bi da budemo istrajni  u nastojanjima da sprska kultura preživi. Dakle, u Srbiji moramo da se borimo kako za sebe, tako i za srpsku  kulturu i to po svaku cenu, mukotrpnim radom, za koji često uopšte nismo plaćeni, čak ni dovoljno podržani. Ipak, bez inostranog tržišta mnogi od nas bi bacili četkice i boje, i spas potražili u nečem „konkretnijem“.

Momčilo Moma Bjeković, Filip Višnjić

Momčilo Moma Bjeković, Filip Višnjić

Posle izložbe u Beogradu, planirate li da UTISKE prenesete u neku drugu galeriju u Srbiji?

Odobrena mi je izložba u galeriji Kombank Art Hol u holu Politike koja će biti održana u aprilu 2017. godine. Tu će biti dosta novih slika, ali i jedan deo slika sa ove izložbe će tada još jednom moći da se vidi. Unapred se radujem i toj izložbi,  to mi je veliki podstrek za dalji rad. Ja sam zavisnik od komunikacije sa publikom.

S. Spasić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.