Na godišnjem festivalu u Krasnojarsku izvođenje šlagera “Devojko mala” dobilo Gran-pri

Sergej Ščeglov

Sergej Ščeglov

U Krasnojarsku je završen godišnji festival vokalne umetnosti, na kojem učestvuju novinari. Po odluci žirija, Gran-pri je pripao novinaru i prevodiocu Sergeju Ščeglovu, koji je izveo popularni jugoslovenski šlager Devojko mala na ruskom i srpskom jeziku.

Na godišnjem takmičenju su učestvovali novinari i članovi novinskih redakcija, radio i televizijskih kompanija, informativnih intrenet-portala iz svih rejona Krasnojarskog kraja. U regionalnu organizaciju Saveza novinara Rusije je stiglo preko 40 prijava za učešće na prestižnom takmičenju. Organizatori konkursa su Savez novinara Krasnojarskog kraja, Savez kompozitora-pevača Krasnojarskog kraja i Krasnojarski Dom novinara.

Izvođačko umeće novinara je ocenjivao stručni žiri, u kojem su učestvovali predavači scenskog odseka Krasnojarskog muzičkog koledža, laureat konkursa “Jurmala-1984” i “Jurmala-1986” Natalija Vopajeva-Ahmedova, “muzički novinar” Olga Adamovič, umetnički rukovodilac dečijeg muzičkog centra “Čarobni mikrofon” Nina Andrejeva, kolumnista u rubrikama kulture i stručnjak za “estradne zvezde” Genadij Kaleda, direktor izdavaštva “Medved”, akademik Petrovske akademije nauka i umetnosti Vladimir Medvedev, poslanik Zakonodavne skupštine Krasnojarskog kraja Vasilij Morgun, i predsednik žirija – direktor Krasnojarske državne radio-televizijske kuće, predsednik Uprave Saveza novinara Krasnojarskog kraja Vasilij Neljubin.

Članovi žirija su jednoglasno doneli odluku o pobedniku konkursa. Gran-pri je s pravom pripao krasnojarskom novinaru Sergeju Ščeglovu, koji osim što majstorski vlada perom i mikrofonom, je i profesionalni prevodilac sa srpskog jezika. Uz to, osim članstva u Savezu novinara Rusije, on je član i novinarskih organizacija Srbije i Crne Gore. Zbog toga nije slučajno, da je za završni akord Gala-koncerta izabrana baš pesma “Devojko mala“, koju pamte i vole milioni ljudi u Rusiji. Šezdesetih godina prošlog veka, ovu pesmu je na srpskom jeziku izvodio legendarni jugoslovenski pevač Đorđe Marjanović, a na ruskom – Emil Gorovec. Krasnojarski novinar Sergej Ščeglov pesmu “Devojko mala” peva na srpskom i ruskom jeziku.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.