Napred u otadžbinu

Žika Živulović Serafim - Napred u otadžbinu - Proboj Solunskog fronta Interpress, Beograd, 2017.

Žika Živulović Serafim – Napred u otadžbinu – Proboj Solunskog fronta Interpress, Beograd, 2017.

Žika Živulović Serafim – Napred u otadžbinu – Proboj Solunskog fronta, Interpress, Beograd, 2017.

 

Polovinom septembra 1918. godine započeo je konačni proboj Solunskog fronta. Načelnik srpske Vrhovne komande vojvoda Živojin Mišić izdao je komandu: “S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu!”

I upravo ovaj poklič “Napred u otadžbinu!” naslov je jedne autentične knjige koja je doživela svoje reizdanje upravo povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta kod beogradskog izdavača Interpress. Autor Žika Živulović Serafim dugogodišnji novinar Politike, pisac i publicista, tokom svog stvaralačkog veka objavio je oko 3000 reportaža, tri knjige humoreski, komedije koje su igrane na scenama širom Jugoslavije, a pisao je i humorističke serije za televiziju. BAvio se istorijom Srbije 19. i 20. veka, do 1918. godine i iz te oblasti objavio 36 feljtona i nekoliko knjiga (Najveće bitke Prvog srpskog ustanka, 1981, Timočka buna, 1984, Napred u otadžbinu, 1989, Nepokorena Srbija, 1995 i Junaci odbrane Beograda 1915, 1995). Povodom obeležavanja 80 godina od proboja Solunskog fronta prikazana je 1998. godine njegova TV serija od šest dokumentarnih epizoda.

Solunski front

Solunski front

Iako je knjiga Napred u otadžbinu imala dva izdanja, pre ovog jubilarnog povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta, a posle prvog izdanja 1989. godine doživela veliki uspeh kod čitalaca, stičemo utisak da su i knjiga kao i njen autor pomalo istisnuti iz sećanja. Kako se navodi u recenziji, i istoričari i književnici prema ovoj knjizi  ponašali su se indiferentno, iako je pisac, koristeći ogromnu građu i svedočanstva ratnika, istoriografski prikazao rat od vremena boravka srpske vojske na Krfu do knačnog ulaska u oslobođeni Beograd 1918. Ono što ovu knjigu čini dragocenom je što autor živim pripovedačkim stilom, živopisno beleži i pamti mnoge događaje, ličnosti, bitke, zanimljivosti, anegdote, ali i veliki broj neposrednih učesnika, ratnika, običnih vojnika i nižih oficira koje istorija nije upamtila i koji samo žive (ako žive) u sećanju svojih potomaka. Ova jedinstvena “ratna knjiga”  približava nam i dočarava vreme i stradanja Prvog svetskog rata, ali i tu upornost, hrabrost i slavu vojske koja je, posle svih žrtava i lomova, uspela da učini skoro nemoguće i potuče do nogu nadmoćnog neprijatelja.

Tako “Napred u otadžbinu” postaje jedan poseban doživljaj Velikog rata, jedna skoro filmska priča koja čitaoca “ne pušta” do kraja i koja obnavlja sećanja i opominje sve nas na slavne pretke kojih treba i češće da se setimo a ne samo o jubilarnim godišnjicama.

Knjigu Napred u otadžbinu možete naručiti na telefon izdavača 063 212 640.

S. Spasić

 

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.