Ne propustite izložbu Rembranta i holandskih majstora u Budimpešti

Rembrant

Rembrant van Rajn, autoportret – Izložba Rembrant i zlatno doba holandske umetnosti, Budimpešta

 Njegovo lice zapamtio je svako ko je imao časove likovnog u školi. Bar jedan njegov autoportret viđan je na udžbenicima iz likovnog i blokovima za crtanje. Njegov lik, jedan od mnogih naslikanih autoportreta, ušao je u naše sećanje bez obzira koliko smo imali afiniteta prema umetnosti i njenoj istoriji.

Rembrant van Rajn jedan je od najslavnijih umetnika na svetu, ne samo kao predstavnik holandskog „zlatnog veka“ već čitave istorije umetnosti. Ovog puta, Rembrantova i dela najboljih predstavnika holandske „zlatne ere“ bliže su nam nego ikad. Muzej lepih umetnosti u Budimpešti, već poznat po organizovanju izuzetno dobrih i značajnih izložbi, otvorio je krajem oktobra izložbu od ukupno 178 slika više od sto umetnika koji predstavljaju Holandiju 17. veka. Oko 40 umetničkih dela su vlasništvo budimpeštanskog muzeja, a ostala dela pozajmljena su iz više muzejskih zbirki (Rejksmuzeja, Muzeja Metropoliten, Luvra, Galerije Ufici, Prada, Nacionalne galerije iz Londona i drugih).

 Publika u Budimpešti ima priliku da se susretne sa čak 20 Rembrantovih dela, među kojima je i jedan od najranijih radova iz 1623. godine. Pored Rembranta, na izložbi su predstavljeni umetnici kao Dirk Hals, Jakob van Rojsdal, Vilem Kalf, Piter de Hoh, a posebnu pažnju svakako privlače i tri dela Vermera iz Delfta koja su za ovu priliku pozajmljena iz Luvra i Metropolitena.

Ova izložba koja pokazuje retku i sjajnu kolekciju umetnosti 17. veka posebna je i po tome što će to ujedno biti poslednja izložba koja se održava u ovom muzeju, pre nego što se zatvori 15. februara 2015. radi renoviranja. Da podsetimo, Muzej lepih umetnosti u Budimpešti do sada je organizovao izložbe Velaskeza, El Greka, Zlatnog doba Medičija, Od Botičelija do Ticijana i izuzetno posećenu izložbu prošle godine – Od Karavađa do Kanaleta.

Sa Avant Art Magazinom i Turističkom agencijom BAJA TOURS možete posetiti Budimpeštu i ovu izuzetnu izložbu po posebnim uslovima i cenama. Dovoljno je da uz rezervaciju (online ili telefonom) napomenete da ste ponudu pronašli na Avant Art Magazinu i u Budimpeštu možete putovati po promotivnoj ceni od 45 Evra (jedno noćenje u hotelu 4*, sa doručkom, prevoz autobuski). Za detaljnu ponudu i rezervaciju kliknite na sledeći link:

BAJA TOURS

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.