Nemci pojma nemaju ko je Fasbinder

Reiner Werner Fassbinder

Rajner Verner Fasbinder

Piše: Željka Bašić-Savić

Prošle, 2012. godine, 10. juna, navršilo se trideset godina od smrti Rajnera Vernera Fasbindera. U Nemačkoj je tada izašla biografija o filmskom majstoru koga su Nemci iznenađujuće brzo zaboravili i gurnuli ga u prašnjavu istoriju. Autor biografije kaže da je vreme da Nemačka ponovo otkrije Fasbindera, i smatra da mu treba vratiti mesto (koje sasvim sigurno zaslužuje) najvažnijeg filmskog reditelja posle Drugog svetskog rata. Autor još kaže da su njegovi filmovi relevantni i dan danas i da se iz njih može mnogo štošta naučiti o Nemačkoj. O Nemačkoj nekad i sad!

I zaista, dok u svetu nikome ko voli film ne morate da objašnjavate ko je genijalni Fasbinder, u Nemačkoj je to neophodno. Čoveka koji ih je doveo u sam vrh filmske industrije, Nemci su jednostavno zaboravili.

Brak Marije Braun, Fasbinder

Brak Marije Braun, 1979, originalni filmski poster

Kada sam pre 20. godina došla u Nemačku i otišla na kurs jezika, devojka (psiholog) koja nas je učila da kažemo danke, najn, ajnc….. radila je vežbu konverzacije. Trebalo je da spojimo imena desetak slavnih ličnosti sa fotografijama koje su na neki način bile u vezi sa njihovim radom. Spajaju oni nekako, ja ćutim jerbo mi je frka da mucam nemački, i sve pogledavam fotku sa kadrom iz filma „Brak Marije Braun“ i na drugoj strani bradatog Fasbindera. Nikako da spoje! Ne mogavši da izdržim ja lanem, i još pride pokažem prstom: „Hana Šigula“. Gledaju me oni, sa sve učiteljicom, ne kapiraju, te ja nekako izmucam : „Film „Brak Marije Braun“! Neka plavušica se iznervira pa mi dobaci: „Pa šta?“. Ja kažem: “Reditelj Fasbinder“ i prstima povežem ime i fotku. Jedva mi poverovaše…

Fassbinder i Schygulla

Rajner Fasbinder i Hana Šigula, premijera filma Berlin Alexanderplatz

A ja mislila da je dovoljno da kažem Hana Šigula pa će ceo svet da zna da je to Fasbinder. Jer su… kada se pojavio „Brak Marije Braun“, o „kadru na vrhu stepenica“ studenti FDU davnih godina danima i nedeljama raspravljali o genijalnoj glumici Hani Šiguli i Rajneru Verneru Fasbinderu.

Zaboravili su Nemci Hanu koja danas peva po klubovima da bi preživela, zaboravili su i Fasbindera koji je nemački film vratio na međunarodni kolosek i posle njegove prerane smrti ponovo su zaostali na nekoj sporednoj stanici.

Željka Bašić-Savić

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.