Nikola Tesla i Jovan Jovanović Zmaj

Olja Ivanjicki, TESLA

Olja Ivanjicki. Portret Nikole Tesle, 2005, ©Fond Olge Olje Ivanjicki

Povodom 10. jula dana rođenja Nikole Tesle i Dana nauke, širom Srbije se održavaju brojne manifestacije, od otvaranja Exit festivala do izložbi i samita u čast velikana nauke. 

Našu pažnju privukla je izložba u Narodnoj biblioteci Srbije “Teslin dan u Narodnom biblioteci”, organizovana u holu ispred centralne čitaonice. Izložbu prati i novi portal Galerije Narodne biblioteke galerija.nb.rs na kome će moći da se vidi virtuelna izložba koja sadrži 30 knjiga o Nikoli Tesli iz bogatog fonda Narodne biblioteke, popis njegove lične biblioteke koja je proglašena za kulturno dobro i pismo Jovanu Jovanoviću Zmaju. Ovo pismo biće izloženo i u posebnoj komori u holu Narodne biblioteke.

A šta je povezalo velikog naučnika i velikog pesnika? Nikola Tesla je pored svog naučnog rada, preveo desetak pesama Jovana Jovanovića Zmaja na engleski jezik, smatrajući ga najvećim srpskim pesnikom. Teslini prevodi pesama objavljeni su u čuvenom časopisu „Vek” (The Century Magazine). U istom je magazinu izašao i Teslin tekst posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju, u kome je Tesla američkim čitaocima doneo detaljnu biografiju velikog pesnika i otkrio do tada neke nepoznate detalje vezane za početke Zmajevog književnog rada. Zahvaljujući Nikoli Tesli, Zmaj je postao prvi srpski književnik koji je preveden i objavljen u SAD.

Tesla i Zmaj

Nikola Tesla i Jovan Jovanović Zmaj

Nikola Tesla i Jovan Jovanović Zmaj susreli su se prilikom jedine Tesline posete Beogradu, 2. jula 1892. godine, kada je vozom, preko Novog Sada, došao u Srbiju, a u Beogradu je tom prilikom organizovan svečani doček. Rečima dobrodošlice i sa velikim oduševljenjem Teslu je dočekao srpski kralj, mnogi znameniti ljudi tog vremena, brojni građani koji su došli da pozdrave čuvenog genija, a jedan od govornika na toj svečanosti bio je niko drugi do omiljeni pesnik Teslin, Jovan Jovanović Zmaj.

On je naučnika pozdravio stihovima, što je ujedno bio i jedini put da Zmaj javno čita svoje pesme. Tesla, iskreno dirnut ovim susretom, prišao je pesniku i poljubio mu ruku i rekao: „Kad mi je bilo najteže u Americi i kada sam bio od svih odbačen i neshvaćen, s gorkim suzama sam čitao Vašu poeziju, a sada Vam obećavam da ću Vaše stihove prevesti na engleski jezik i u Americi objaviti”.

 Po povratku u Ameriku, Tesla se sa strašću bacio na prevođenje Zmajevih pesama i počeo da piše o srpskoj istoriji. Tako je nastao i Teslin esej iz 1897. godine o gorkoj sudbini srpskog naroda, u kome Tesla koristi i Zmajeve stihove i misli zajedno sa svojim interpretacijama kosovske i pokosovske tragedije srpskog naroda.

 Zmajeva pesma posvećena susretu sa Nikolom Teslom:

Teslino pismo

Pismo Nikole Tesle Zmaju, iz fonda  Narodne biblioteke Srbije

Ne znam šta je, je l`suština,

Il`to čini samo mis`o-

Čim smo čuli: dolaziš nam,

Odmah si nas elektris`o.

 

Na sto žice sprovodnice,

Elektrika juri sirom,

vazduhom će biti spoja

(posle možda i etirom)

 

-Stoji stablo, stoji Srpstvo,

Majka svakom listu-sinu,

Najsvežiji list mu trepnu

pa odleti u daljinu.

 

Ti nam, Tesla, ti vrlice,

Ode letom jače struje

U daleku Kolumbiju,

da ti munje kolumbuje.

 

I ti, Tesla, u kojem se

Ispolinske misli roje,

Tebe vraća neodolje,

Da poljubiš stablo svoje.

 

Ljubi stablo, dojčine mu,

Sisni dojku, sisni vrli.

Svaka grana srpskog stabla

Tesli tepa, Teslu grli.

 

Beograd je danas sretan

Rukujuć`se s srpskom dikom

I otkriva srce svoje

Pred Srbinom velebnikom.

 

No ti moraš opet natrag

-Sastanak nam kratko traje-

Al`toplotu nosi sobom

Bratinskog zagrljaja.

 

Ostvarena j`mis`o tvoja

Mis`o divna i golema:

Među nam`biće veza,

A daljina nema, nema.

 

Razumeće listak svezi

Svaku žilu svoga stabla,

(Elektrika nasih srca)

I bez žica i bez kabla.

Podelite ovaj tekst

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspace

One Response to Nikola Tesla i Jovan Jovanović Zmaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.